Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo složil nejstarší píseň na světě a o čem se v ní zpívá?

Hudba, ilustrační foto
Hudba, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hudba patří neodmyslitelně k lidské kultuře. Jejím prostřednictvím lidé od nepaměti projevují širokou škálu emocí, názorů a pocitů. Kde se ale vzala, kdo byl tím prvním kdo ze zvuků poskládal tóny?

Hledání odpovědi nás, možná překvapivě, zavede do Sýrie. Tento region má většina lidí v dnešní době spojený spíše s válečným utrpením a nekonečným ničením. Sýrie ale v dávných dobách byla velice kulturním krajem a nálezy vědců to jen dokazují.

Syrská hudební tradice je vůbec velmi hluboká. Moderní syrský stát sice vznikl v roce 1946, v té době již ale tamní obyvatelé skládali hudbu po tisíce let. V regionu se totiž mísí mnoho různých civilizací. Židé, muslimové, křesťané, Arabové, Kurdové. Každý z nich přispěl svoji trošku do syrské kultury.

V roce 1950 našli archeologové v syrském městě Ugarit 29 jílových tabulek. Byly staré více než 3 400 let. Většina z nich byla rozbitá, jednu se ale podařilo nalézt vcelku. Byl na ní text písně a něco, co by podle vědců měl být nejstarší notový zápis v dějinách lidstva.

Vědci se následně snažili poskládat i ostatní tabulky a pokoušeli se zjistit o čem píseň je a jak by asi dnes zněla. Přišli na to, že text je psán písmem Babylónské říše. „Problém spočíval v tom, že jsme sice dokázali text přečíst, ale nevěděli jsme co znamená.“ říká pro britskou BBC archeolog Richard Dumbrill.

Nakonec, po 20 letech, vědci přišli textu na kloub. Věří, že na ugaritských tabulkách se nacházejí písně pro různé společenské příležitosti. Jedna z nich například pojednává o dívce, která roznáší pivo.

„Další píseň je o mladé ženě, která nemůže mít děti, což jí velmi trápí. Modlí se proto k bohyni Nigal, která byla patronkou měsíce. V noci jí také přináší na oltář dary. Konkrétně jde o malý hrneček sezamových semínek.“ říká Dumbrill.

Archeologové ale nenacházejí jenom notové zápisy. „U města Mari (Sýrie) jsme nalezli tabulky, na nichž byly zápisy místních výrobců hudebních nástrojů. Šlo o soupis věcí co umělci potřebovali k jejich vyrobení. Kůže, dřevo, zlato, stříbro. Na základě těchto poznámek máme docela jasnou představu o tom, jak tehdejší nástroje vypadaly.“ vypráví Dumbrill.

Témata:  archeologie hudba Sýrie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy