Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečí na talíři? Oblíbená pochoutka je prý stejně nebezpečná jako azbest

jídlo
jídlo
Foto: Pixabay

Smutná zpráva! vědci zjistili že oblíbená pochoutka všech gurmánů, slanina, má vliv na vznik rakoviny. Je prý stejně nebezpečná jako azbest, varuje The Guardian.

Podle rozsáhle studie provedené vědci o celém světě, slanina zvyšuje u jejích pravidelných konzumentů pravděpodobnost vzniku rakoviny o 18%.

Světová zdravotnická organizace zařadila párky, salámy a další pochoutky z uzenin do kategorie 1 karcinogenních látek. Hned vedle arzeniku, azbestu a cigaret.

WHO doporučuje zkonzumovat maximálně 50 gramů uzeného masa denně. To jsou asi dva plátky slaniny nebo jeden kvalitním hotdog, připomíná The Guardian.

Hlavní nebezpečí spočívá ve způsobu přípravy uzeného masa, včetně lahudék jako jsou klobásy nebo salámy typu pepperoni nebo pastrami. Jejich příprava je totiž založena na silné dávce soli, koření a konzervantů. Vše se pak vyudí.

To vše má vliv na vznik rakoviny. Z podobného jídelníčku nejčastěji vzniká rakovina tlustého střeva.

Nejnovější varování se opírá o 400 studií, které analyzovalo 22 vědců.

Přesto, že podobná varování byla již vydána v minulosti, na společnost moc nepůsobí, a spotřeba uzenin výrazně neklesá.          

Témata:  vepřové maso zdraví rakovina jídlo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy