Podle rozsáhle studie provedené vědci o celém světě, slanina zvyšuje u jejích pravidelných konzumentů pravděpodobnost vzniku rakoviny o 18%.
Světová zdravotnická organizace zařadila párky, salámy a další pochoutky z uzenin do kategorie 1 karcinogenních látek. Hned vedle arzeniku, azbestu a cigaret.
WHO doporučuje zkonzumovat maximálně 50 gramů uzeného masa denně. To jsou asi dva plátky slaniny nebo jeden kvalitním hotdog, připomíná The Guardian.
Hlavní nebezpečí spočívá ve způsobu přípravy uzeného masa, včetně lahudék jako jsou klobásy nebo salámy typu pepperoni nebo pastrami. Jejich příprava je totiž založena na silné dávce soli, koření a konzervantů. Vše se pak vyudí.
To vše má vliv na vznik rakoviny. Z podobného jídelníčku nejčastěji vzniká rakovina tlustého střeva.
Nejnovější varování se opírá o 400 studií, které analyzovalo 22 vědců.
Přesto, že podobná varování byla již vydána v minulosti, na společnost moc nepůsobí, a spotřeba uzenin výrazně neklesá.