Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdrcující zpráva pro milovníky dobrého jídla. Tato pochoutka je stejně nebezpečná jako azbest

slanina
slanina
Foto: Pixabay

Smutná zpráva pro milovníky jídla. Vědci zjistili že oblíbená pochoutka všech gurmánů, slanina, má vliv na vznik rakoviny. Je prý stejně nebezpečná jako azbest, varuje The Guardian.

Podle rozsáhle studie provedené vědci o celém světě, slanina zvyšuje u jejích pravidelných konzumentů pravděpodobnost vzniku rakoviny o 18%.

Světová zdravotnická organizace zařadila párky, salámy a další pochoutky z uzenin do kategorie 1 karcinogenních látek. Hned vedle arzeniku, azbestu a cigaret.

WHO doporučuje zkonzumovat maximálně 50 gramů uzeného masa denně. To jsou asi dva plátky slaniny nebo jeden kvalitním hotdog, připomíná The Guardian.

Hlavní nebezpečí spočívá ve způsobu přípravy uzeného masa, včetně lahudék jako jsou klobásy nebo salámy typu pepperoni nebo pastrami. Jejich příprava je totiž založena na silné dávce soli, koření a konzervantů. Vše se pak vyudí.

To vše má vliv na vznik rakoviny. Z podobného jídelníčku nejčastěji vzniká rakovina tlustého střeva.

Nejnovější varování se opírá o 400 studií, které analyzovalo 22 vědců.

Přesto, že podobná varování byla již vydána v minulosti, na společnost moc nepůsobí, a spotřeba uzenin výrazně neklesá.  

Témata:  maso zdraví rakovina vepřové maso

Související

Aktuálně se děje

9:16

Příznaky dnešního covidu očima expertů. Zhodnotili aktuální situaci v Česku

V Česku se během září potvrdilo za den i přes tisíc nových případů covidu-19. Experty ale současná situace neznepokojuje, protože se výrazně neprojevuje v nemocnicích. Odborníci také prozradili, jaká varianta koronaviru momentálně dominuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy