Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojíte se návštěvy zubařské ordinace? Pak pro vás máme velmi špatnou zprávu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Desítky miliónů lidí po celém světě se bojí svého zubaře. Návštěvy odkládají, o svůj chrup se raději vzorně starají a už jen samotný zvuk zubařské vrtačky jim způsobuje takřka fyzickou bolest.

Podle průzkumů se až 20% svému zubaři vyhýbá. Nechodí na pravidelné prohlídky a raději riskují špatný stav chrupu a nemoci ústní dutiny. Když už se k návštěvě lékaře odhodlají, mají pocit že vstoupili do středověké mučírny.

Vědci ale přišli se zjištěním, že pokud přijde pacient k zubaři vyděšený, škodí nejvíce sám sobě. Podle studie uveřejněné v prestižním vědeckém magazínu Chemical Sense, totiž zubaři náš strach podvědomě vycítí.

Pokud se totiž pacient bojí, vylučuje jeho tělo různé pro člověka sotva postřehnutelné pachy a chemické signály. Zubařův mozek je ale vnímá a spouští další chemickou reakci, jejímž důsledkem je, že lékař snadněji udělá chybu.

Vědci k potvrzení svých představ realizovali i test. Nechali figuranty aby "zapotili" svá trička. Některá trička byla použita při sportovní aktivitě, na jiných ulpěl pot během stresových situací. Trička si pak oblékli pacienti, které čekal zubařský zákrok.

Téměř ve všech případech se stalo, že lékaři kteří ošetřovali pacienty v tričkách zapocených v důsledku stresu, byli mnohem náchylnější k chybě. Podle vědců jde o revoluční objev, s jehož pomocí je dokázáno, jak spolu lidská těla dokáží komunikovat pomocí pachů.

To se neděje jen v zubařském křesle, ale například i při výběru partnera. I ten nám musí "vonět", jelikož lidský mozek podvědomě reaguje na takové podněty. Vědci také tvrdí, že pot může indikovat i další vlastnosti jako agresi nebo smutek.

Témata:  zubaři vědci zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy