Existuje skvělá potravina, kterou dnes a denně používáme v kuchyni, a která nás může ochránit před mnoha nemocemi včetně rakoviny. Podle vědců stačí jen tři lžíce denně, informuje news.com.au.
V kuchyni je to známá a oblíbená potravina, kterou podle nejnovější studie podceňujeme.
Zdravotní přínos extra panenského olivového oleje je znám. Nová studie však odhalila, že tři lžíce denně mohou zabránit chronickým onemocněním a rakovině, stejně jako pomoci při hubnutí.
Dr. Mary Flynnová z Brownovy univerzity v USA ve svém nejnovějším výzkumu uvádí, že tři jídla denně s obsahem panenského olivového oleje a zeleniny mohou pomoci s mnoha potížemi.
Americká specialistka na rakovinu prsu a prostaty studovala účinky zeleninové diety s olivovým olejem na rakovinu prostaty a zjistila, že je olej „extrémně účinný" při podpoře léčby této rakoviny a podporuje i léčbu kardiovaskulárních onemocnění.
Jí vyvinutá dieta obsahuje tři polévkové lžíce panenského olivového oleje denně jako součást čtyř až pěti porcí zdravých tuků denně. Denní dávka zdravých tuků zahrnuje vedle olivového oleje také ořechy, olivy a avokádo.
Dále dieta obsahuje šest až sedm porcí celozrnných škrobů, nejméně čtyři porce zeleniny, tři volitelné porce ovoce, dva mléčné výrobky, vejce a maximálně 350 gramů masa, drůbeže nebo mořských plodů týdně.
Červené maso by mělo být ideálně vyloučeno úplně nebo by nemělo přesáhnout 170 gramu za měsíc.
Dieta vylučuje uzené maso, rostlinné oleje a margaríny a majonézu, které jsou podle Flnnové spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny.
Doktorka Flynnová porovnávala svojí dietu s dietou doporučenou Společností pro karcinom prostaty. Ta doporučuje snižovat sacharidy, cukr, potraviny s vysokým obsahem tuku a smažená jídla. Naopak rostlinný olej, margaríny a salátové dressingy neomezuje. Nedoporučuje však žádný panenský olivový olej.
Muži s rakovinou prostaty pak po osm týdnů dodržovali její jídelníček. Druhá skupina měla stravu podle doporučení Sdružení. Výsledky byly především poznat na stavu srdce.
"Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou smrti u pacientů s karcinomem prostaty," uvádí Flynnová.
"Dieta založená na rostlinné stravě a olivovém oleji zlepšuje funkci inzulínu a snižuje hladinu krátkého inzulínu a glukózy v těle. Chrání před nárůstem tělesné hmotnosti a snižuje riziko různých typů rakoviny."
Výzkum doktorky Flynnové také ukazuje, že mezi lidmi s touto dietou, včetně denní konzumace olivového oleje, je nižší míra onemocnění kardiovaskulárními chorobami, rakovinou, artritidou a diabetem II. typu.
"Bylo prokázáno, že panenský olivový olej snižuje řadu rizikových faktorů, které mají vliv na vznik chronických nemoci včetně zánětů, vysokého krevního tlaku, nadváhy nebo vysoké hladiny inzulínu," tvrdí doktorka Flynnová.
Témata: zdraví, rakovina, hubnutí, zdraví, nadváha, lidé
Související
17. června 2024 5:02
12. prosince 2022 12:33
18. listopadu 2022 12:12
6. června 2022 13:00
12. března 2022 18:37
10. března 2022 4:53