Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhledáváte své jméno na Google? Zde je důvod, proč byste měli

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Jistě jste to již sami mnohokrát zkoušeli. Zadali jste do vyhledávače své jméno, a pak se nestačili divit, co na vás vše našel. I přesto, že dnes je snadné zařídit si na internetu "zapomenutí" vašeho jména, stále byste neměli na starou zvyk s jeho vyhledáváním zapomínat, doporučuje news.au.com

„Existují dvě způsoby sběru dat.  Při tom prvním je vám jasné, že dáváte své údaje na veřejnost a víte, co se s nimi děje; protože to má jasná pravidla. Například, když pošlete příspěvky na Facebook, víte, že to lidé uvidí, "říká Martin von Lupin z firmy Small Multiples, která se zabývá obranou proti nechtěnému sběru dat.  

„Pak je tu černé sbírání dat. Zadáte své jméno a e-mailovou adresu pokud chcete dostávat newslettery nebo získat nějakou slevu, a nemáte tušení, co se děje s vašimi osobními údaji, a jaká data by na vás mohla být sbírána."

Mnozí lidé si myslí, že se na síti chovají opatrně, a nenechávají za sebou digitální stopu. V mnoha případech jsou překvapeni, co vše se podařilo na ně sběračům dat zjistit. „Stačí navštívit dobře nastavenou stránku, a zjistí o vás mnoho. Je důležité, si uvědomit, že způsobů sběru dat je dnes mnoho,“ varuje specialistka na ochranu dat Andrea Lauová.

Po skandálu se společnosti Cambridge Analytica Facebook si spotřebitelé začínají uvědomovat, kolik o sobě denně nevědomě dávají údajů.

Během experimentu na technickém týdnu Vivid v Sydney byli účastníci požádáni, aby pomocí svých telefonů odpověděli na řadu otázek. Čísla pro vybrané možnosti byly zobrazeny na velkém plátně.

Otázky začínaly osobními údaji, které lidé dávají internetovým firmám denně, jako je věk, povolání nebo pohlaví. Potom se otázky posunuly k o něco více osobní poloze, ale nezdálo se, že by to mělo negativní důsledky. Výzkumníci se ptali například na to, jak dlouho respondenti spí, množství nápojů, které vypili minulý týden, zda sledovali královskou svatbu a na jejich vztah.

Data byla poté před diváky zpracována. Účastníci si uvědomili, že osobní údaje, které se sami o sobě nezdály významné, jsou ve spojení s jinými údaji o nich, snadno zneužitelná proti nim. Navíc dávají o nich velmi přesný obrázek.

„Jsou samozřejmě i pozitivní aplikace, které o vás sbírají data,“ upozorňuje Lauová, „Například sportovní a tréninkové, které vám pomohou zhubnout a zlepšit jídelníček.“

"Existuje však i druhá stránka, kdy mohou neznámé firmy nebo osoby takto snadno o vás získat informace, které jste nevědomky odeslali, a používat je způsobem, který může mít na váš život drtivé následky,“ varuje von Lupin.  

"V některých případech mohou být lidé posuzováni způsobem, který neočekávali. Mohou být zaměřeni kvůli jejich přesvědčení nebo typu osob, které jsou. "

Připomíná případ dívky, která na síti prohlásila, že bude v australském referendu o sňatcích lidí stejného pohlaví proti návrhu. „Je ok, říci ne,“ napsala. Její zaměstnavatel si to však na síti vyhledal, a dívku, s tím že provozuje „nenávistnou mluvu“, propustil.

Jak ochránit svoje údaje?

Na závěr své prezentace dali australští odborníci několik rad, jak ochránit svá data, a tedy i sebe.

- zakryjte vaší webovou kameru

- pravidelně kontrolujte, zda jste online

- používání více uživatelských jmen

- smažte účty na sociálních sítích

- vypnutí historii Google

- poskytnutí falešné osobní údaje ve formulářích na síti

- nepoužívejte slevové karty

- zakažte sledování polohy

- používejte dočasné e-maily

- používejte ochranu proti sledování

Témata:  internet Austrálie Google

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy