Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci si neví rady! Při fotografování se děje něco divného s naším mozkem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: morguefile.com

Radí fotografujete? Potom se u vás možná projevuje problém, který před nedávnem popsali vědci z kalifornské univerzity, píše web iflscience.

Většina z nás má telefon, který má v sobě fotoaparát. I přesto, že není profesionální, většinou docela slušně zachycuje svět kolem vás. Má to však skutečně zvláštní efekt na naší paměť.

Konkrétně, pokud něco vyfotografujeme, naruší to naši schopnost pamatovat si událost, která s fotkou souvisí, a to i v případě, že to je jen fotka na památku. Poprvé byl tento fenomén popsán již v roce 2013.

Psycholožky Linda Henkelová z univerzity ve Fairfieldu zjistila, že lidé měli horší a mlhavější vzpomínky na předměty a detaily předmětů, když je fotografovali. Výzkum byl inspirován vlastními zkušenostmi doktorky Henkelové. Popisuje, jak snadno a automaticky fotografujeme věci, než bychom si tu chvíli a věc zapamatovali.

Pro své experimenty si vybrala uměleckou galérii. Místo neslavně proslulé pro neustálé fotografování uměleckých děl. V té době se tento efekt označoval jako poškození paměti fotografováním. Nebylo jasné, proč se tak děje, ale Henkelová měla hypotézu.

Pro BBC prohlásila, že fotoaparát bere náš mozek jako externí paměťové zařízení. Očekává, že kamera bude vzpomínat na věci za nás a mozek zastaví zpracovávání dat.

Samozřejmě, že fotografování nám pomáhá pamatovat si věci z dlouhodobého hlediska, ale dopad na krátkodobou paměť a schopnost pamatovat na nuance a detaily je přesto zajímavý.

Vědci na univerzitě v Santa Cruz v nedávné době přišli se zajímavým experimentem. Přišli s tezí, že pokud se fotografie vymaže, paměť by se měla automaticky obnovit. Využili k tomu aplikaci Snapchat, která, pokud si foto někdo neuloží, jej automaticky maže. Jejich teorie se ukázala jako milná. Pokud byly fotografie smazány vzpomínka na detaily na fotografii, kde byla pořízena a co na ní bylo, se neobnovily.

Vedlo je to k úvaze, zda už jen samotné vyfocení věci nevede nás mozek k představě, že zachycená věc nebo událost už je uložena jinde.

Potvrzuje se tak několik desítek let staré mudro italského spisovatele Umberta Eca. Ten, když cestoval a navštěvoval památky, nikdy nefotografoval. Tvrdil, že když fotografuje, soustředí se jen na dobrý snímek a nepamatuje si krásu okolí a nevstřebává jejich ducha ani krásu.  

Témata:  fotografové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy