Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelomový objev? Na Marsu je tekoucí voda, což může znamenat život

Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Atlanta (USA) - Vědcům z Technologického institutu v Atlantě poprvé na Marsu potvrdili výskyt tekoucí vody. Jedná se o jednu z podmínek existence života na této planetě, píše BBC.

Není zatím jisté, odkud se voda bere. Podle odborníků je voda kapalná proto, že je silně slaná. Dochází tedy ke stejnému efektu, jako když silničáři solí v zimě zasněžené silnice a sníh se mění na vodu a silnice zůstávají čisté.

Jednou možností odkud se bere voda, je atmosféra. Sůl na sebe váže vlhkost z atmosféry a s jejím dostatkem se mění v kapalinu. Podle zjištění doktora Lujendra Ojhy, které publikoval časopisu Nature Geoscience hrají hlavní roli minerály zvané chloristany.

Některé druhy chloristanů dokáží zabránit vodě ve zmrznutí i v extrémních podmínkách. Voda zůstává kapalná dokonce i v  -70 stupních Celsia. Na Zemi se v přirozené podobě vyskytují na pouštích.  

Voda na Marsu má obsahovat chloristan hořečnatý, chlorečnan hořečnatý a chloristan sodný. Chloristany byly na Marsu už identifikovány dříve, ovšem nyní byly poprvé zaznamenány v kapalném stavu.

"Když lidé mluví o vodě na Marsu, obvykle na mysli jezera, která na planetě byla v minulosti nebo hluboce zamrzlý led. Nyní máme potvrzeno, že na Marsu existuje i tekoucí voda," uvádí Ojha k přelomovému objevu.

„Nebyli jsme zatím schopni zodpovědět otázku, zda mimo Zemi existuje ve vesmíru život. Na Marsu můžeme sledovat nově objevenou kapalnou vodu a voda znamená život. Dá se tedy předpokládat, že pod povrchem existuje život v mikroskopickém a v zárodečném stavu," předpokládá specialista NASA na výzkum planet Jim Green.

Vědci dosud podrobně prozkoumali pouze 3% planety, která nese jméno boha války. NASA plánuje, že jedna dalších misí k Rudé planetě se na hledání vody přímo zaměří.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir voda Mars 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy