reklama

Hem obsahuje atom železa, který se váže ke kyslíku. Je to tedy tato molekula, která transportuje kyslík z vašich plic do jiných částí těla. Chemické látky se v našich očích zobrazují na základě vlnových délek světla, které odrážejí.

Hemoglobin navázaný na kyslík absorbuje modrozelené světlo, což znamená, že se odráží červeno-oranžové světlo, které vidíme červeně.

To je důvod, proč se krev změní na jasně červenou, když se kyslík naváže na železo v krvi. Krev bez kyslíku je tmavší červené barvy.

Oxid uhelnatý, potenciálně smrtelný plyn, se může také vážit na hem. Jeho vazba je asi 200krát silnější než vazba kyslíku. Při přítomnosti oxidu uhelnatého se kyslík nemůže vázat na hemoglobin, což může vest k úmrtí. Krev s oxidem uhelnatým zůstává stále jasně červená.

Pokud krev pozorujeme přes kůži, může vypadat modře. Možná jste slyšeli, že v žilách koluje modrá krev, protože, když se vrací do plic, postrádá kyslík.

Není to pravda. Lidská krev není nikdy modrá. Modrá barva žil je pouze optická iluze. Modré světlo neproniká do tkáně tak jako červené světlo.

Pokud je krev dostatečně hluboko, vaše oči vidí více modrou než červenou. Červené odražené světlo je částečně absorbováno červenou vlnovou délkou krve.

Přesto modrá krev existuje. Ne však u lidí. Je to u mořských tvorů, jako jsou sépie nebo kraby, jejichž krev se obsahuje místo hemoglobinu chemickou látku nazvanou hemocyanin, který obsahuje k přenosu kyslíku atom mědi.

Zelená, čirá či dokonce purpurová krev se objevuje i u jiných zvířat. Každá z těchto krví, používá k přenosu jinou látku, než je železo.

Přes výjimky je většina krve zvířat v přírodě červená.