Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vyhraje letošní MS ve fotbale? Umělá inteligence už předpověděla nového šampióna

Fotbal, ilustrační fotografie
Fotbal, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva - Určit dopředu vítěze jakéhokoliv sportovního utkání je takřka nemožné. Pokud nemáte almanach z budoucnosti a necestujete do minulosti jako ve filmu Návrat do budoucnosti, vše je ve hvězdách a otázkou vytrvalosti, výkonu hráčů, taktiky a náhody. Vědci ale tvrdí, že ví, kdo letošní mistrovství světa ve fotbale vyhraje.

I ve sportu existují věci, které lze velmi snadno předvídat. Jako například že Anglie vyhraje jednu dvě hry, postoupí a pak se odpálí na penaltách. Stejně jako při každém světovém poháru. 

Určit ale vítěze je prakticky nemožné. Nebo aspoň donedávna bylo. Sport totiž dostává úplně jiný rozměr, když se svěří do rukou umělé inteligence. A ta zbourá nejen představy fanoušků, ale i bookmakerů.

Žhavým favoritem na vítěze je letos Brazílie, na kterou se sázky bookmakerů pohybují v kurzu 4:1. Umělá inteligence, kterou vyvinuli akademici z několika univerzit, ale tvrdí něco jiného.

Statistiky z předchozích turnajů a více než 100 000 simulací toho, co by se mohlo stát v letošním klání, ukazují, že Brazílie letos nemusí být nejlepším týmem.

Tým vědců z Technické univerzity v Dortmundu, Univerzity v Gentu a Technické univerzity v Mnichově provedl ohromné množství výpočtů a analyzoval statistiky pomocí několika různých technik. Nakonec dospěl k závěru, že mistrovství světa ve fotbale letos vyhraje Německo nebo Španělsko.

Studie, která je dostupná v elektronickém archivu vědeckých prací arXiv, ukazuje, že tým použil několik matematických modelů, aby dospěl k výše uvedeným závěrům.

Vědci například porovnali statisíce scénářů, jak by se mohl světový pohár odehrát. Tím, že upřednostnili různé faktory v rámci algoritmu, byli schopni určit, které proměnné byly nejdůležitější. Například zjistili, že počet hráčů Ligy mistrů, které máte ve svém týmu, je důležitý pro to, jak dobře bude celá sestava fungovat, zatímco národnost týmového trenéra je poměrně nedůležitá.

Výzkumníci dále provedli 100 000 simulací Světového poháru a předpověděli, že Německo bude pravděpodobně vyřazeno tvrdými soupeři. Ale pouze v případě, že se nedostane do čtvrtfinále. Pokud jím projde, bude to tým s největší pravděpodobností celkový vítěz.

Pokud Německo neuspěje a vypadne před čtvrtfinálem, vyhrají podle vědců Španělé. "Analýzou vítězných pravděpodobností podmíněných dosažením jednotlivých etap turnaje se ukazuje, že Španělsko je mírně zvýhodněné oproti Německu. Je to dáno především skutečností, že Německo má poměrně vysokou šanci vypadnout v dřívějších kolech," napsali vědci.

Jestli se trefili se ukáže už za několik týdnů.

Témata:  vědci FIFA fotbalové mistrovství světa fotbal

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy