Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otylí psi se chovají jako jako otylí lidé. Můžeme studovat obezitu na nich, tvrdí vědci

obezita
obezita
Foto: Pixabay

Budapešť - Obezita je novodobým morem a vědci upozorňují, že se tento problém už netýká jen lidí. Zoologové z Univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti provedli dva testy s 91 psy různých plemen. Zjistili přitom, že tlustší psi se chovají jinak než ti bez nadváhy.

Otylí psi upřednostňovali výživu bohatou na tuky a cukr a pokoušeli se příjem potravy maximalizovat. Zároveň ale více váhali, zda vydat energii na cestu k misce, o níž nevěděli, zda obsahuje něco k snědku. Vyplývá to ze studie zveřejněné v časopise Royal Society Open Science.

Psi by se mohli stát modelem pro výzkum obezity i proto, že žijí s lidmi v úzkém kontaktu a jsou vystaveni stejným vlivům životního prostředí. 

V zemích střední Evropy trpí nadváhou kolem 40 procent domácích zvířat. Ve Spojených státech označují někteří za otylé až 56 procent psů a 60 procent koček. Obezita přitom zvířatům zkracuje pravděpodobnou délku dožití. 

Témata:  obezita psi zvířata

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy