Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepříjemné pocení: Jak ho zatavit? Vyhněte se těmto chybám

ženy
ženy
Foto: Pixabay

Nejen Českou republiku poslední dny sužují tropické teploty. Děláme, co můžeme, abychom se ochladili a zabránili nepříjemnému pocení a následnému zápachu. Jenže některé naše návyky nám v létě spíš ubližují. Čemu bychom se tedy měli raději vyhýbat?

V horkém počasí se pokoušíme všemi prostředky zastavit pocení. Jedno je jasné – v horku se pocení prostě nevyhneme. Některé rady expertů nám ale mohou výrazně usnadnit život. Asi víte, že tělo uvolňuje pot proto, aby snížilo vnitřní teplotu. Tento proces je sice praktický, ale mnohým může být nepříjemný, protože po něm máme na oblečení mokré kruhy. A navíc je s potem často spojen nepříjemný zápach. Přesto můžeme produkci potu částečně ovlivnit.

Těsné oblečení

Je jistě lákavé nosit oblečení zdůrazňující postavu, ale podle expertů je to zásadní chyba. Kvůli těsnému oblečení v horku pokožka nemůže pořádně zchladnout, což znamená, že vnitřní teplota pravděpodobně stoupne - a to vede k dalšímu  pocení. Obzvláště problematické je oblečení vyrobené z umělých tkanin jako je polyester a nylon. Proto lékaři doporučují používat pouze prodyšné tkaniny.

Změna obuvi

Lékaři také doporučují, aby lidé v horku nenosili „uzavřené boty" a „sportovní obuv". Ty mohou způsobit, že se nohy víc potí, což způsobuje další nepohodlí. Vhodné je naopak nosit ponožky „absorbující vlhkost". Navíc je dobré měnit ponožky nejméně dvakrát denně.

Změna stravy

„Nejezte potraviny, které by mohly zhoršit vaše pocení," doporučují odborníci. Je tedy dobré vyhnout se alkoholu nebo kořeněným jídlům. Také pikantní potraviny nejsou v těchto dnech příliš vhodné. „Určitě se vyvarujte koření," radí lékaři. „Naše těla reagují na kořeněné pokrmy stejným způsobem jako na jiné teplo - snaží se ochladit, což vede k pocení,“ varují experti. Pocení může vyvolat také pojídání zmrzliny nebo pití kávy.

Mytí obličeje

Dermatolog Terrence Keaney doporučuje omezit oplachování obličeje – měli bychom jej praktikovat pouze dvakrát denně. „Když si umýváte obličej, mýdlo nebo jiný čistící prostředek, který používáte, odstraní nejen mastnotu a pot, ale také vás zbavuje přírodních lipidů v kůži, což může pokožku hodně podráždit,“ vysvětluje. Takže i když máte obličej zpocený, snažte se jej nemýt každých pět minut.

Špatné používání antiperspirantu

Mnozí lidé podle odborníků neznají správný způsob, jak zabránit pocení v podpaží. Klíčové totiž je, kdy si člověk antiperspirant nanese. Chvíli totiž trvá, než antiperspirant začne působit a uzavře potní kanálky v podpaží. Antiperspiranty i deodoranty obvykle působí 24 až 48 hodin, proto je nejlepší je aplikovat večer, než jdete do postele.

Špatné používání kolínské nebo parfému

Zápach potu často maskujeme parfémy. Vzhledem k tomu, že teplo má tendenci vůni zesilovat, je lepší v létě nosit jemnější vůně a na podzim a v zimě naopak ty výraznější a těžší. Není také dobré používat „protichůdné pachy“. Neměli byste zároveň cítit deodorant a parfém, protože se tyto vůně prolínají a vytváří kolem vás matoucí a často i ohromující oblak vůně, který nemusí být vašemu okolí příjemný.

Témata:  zdraví léto počasí lidé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy