Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umýváte před vařením kuřecí maso? Jen si zaděláváte na problémy

Kuřecí maso, ilustrační fotografie
Kuřecí maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Historicky je mytí spojováno s čistotou. Pereme si oblečení, ložní prádlo, nádobí a samozřejmě i sebe. Je logické, že se lidé domnívají, že i maso a drůbež bude čistší a tím i bezpečnější, pokud se umyje. Je to však pravda?

Umýváte kuře před tím, než ho začnete vařit? Podle expertů v oblasti ochrany zdraví a bezpečnosti potravin děláte velkou chybu, protože můžete zvýšit šíření bakterií a riziko křížové kontaminace. 

Většina lidí, kteří omývají kuřata a kuřecí maso, si myslí, že smývají bakterie, sliž nebo škodlivé látky z kuřecího masa. Je sice pravda, že syrové kuře je často plné bakterií, jako je Campylobacter nebo Salmonella, mytí masa bakterie rozhodně neodstraní. 

Ve skutečnosti se tím jen tento problém zhoršuje. Stříkající voda totiž může rozšířit bakterie po dřezu, kolem výlevky, pracovní desky a dokonce se tak může dostat i na vaše oblečení.

Jediný jistý způsob, jak účinně odstranit bakterie, je vařit maso při správné teplotě. A toto pravidlo se samozřejmě vztahuje i na jiné druhy masa a ryby. Všechny bakterie přítomné na povrchu kuřecího masa se zlikvidují při kuchyňské úpravě při teplotě nad 71 °C. U jiných druhů masa se tato teplota může lišit.

Například výzkumná pracovnice pro bezpečnost potravin z Drexel University Jennifer Quinlan radí, aby lidé před vařením alespoň jednou kuřecí maso neomyli, aby zjistili, zda si skutečně všimnou nějakého rozdílu. Pokud jde o „sliz“ na kuřeti, radí ho setřít papírovým ubrouskem.

Pokud se i po tomto pokusu rozhodnete pokračovat v umývání masa před vařením, dbejte na řádnou dezinfekci jakýchkoli povrchů, které mohly přijít do kontaktu se stříkající vodou a důkladně si umyjte ruce nebo nádobí, které přišlo do kontaktu se syrovým masem. Ideální je umýt nádobí v myčce nebo pod teplou vodou s použitím saponátu.

Témata:  kuřecí maso maso recepty a vaření

Související

Aktuálně se děje

22. února 2025 13:02

Daňové přiznání za rok 2024: Do kdy jej podat a jak jej zaplatit?

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob je povinností pro každou fyzickou osobu, která má daňovou povinnost v České republice, a to jak pro rezidenty, tak pro nerezidenty, přičemž u nerezidentů se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů v ČR. Při podávání přiznání musíte zahrnout všechny příjmy, s výjimkou těch, které jsou od daně osvobozené, nebo těch, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy