Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruší vás hluční sousedé? Problém, která trápí mnoho Čechů, má řešení

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

S rušením nočního klidu se v létě potýká snad každý. Ať už z přilehlé restaurace či od hlasitého souseda, mnohdy je prakticky nemožné usnout u otevřeného okna, a někdy ani u toho zavřeného. Lze ale tento problém nějak řešit?

Příčin, které ruší noční klid, může být mnoho. Noční klid platí od 22.00 do 06:00. Může ho upravovat ještě vyhláška obce, ale vždy jen jeho prodloužením a nikdy ne zkrácením. Je třeba rozlišit, jestli klid ruší fyzická osoba (nejčastěji soused), nebo nějaké restaurační zařízení, případně hluk způsobený dopravou.

Co s tím? Můžete podat buď zahájit přestupkové řízení a v tom případě může jít o přestupek proti občanskému soužití. Další varianta je tzv. sousedská žaloba. Soud v tom případě může uložit exekučně vymahatelnou povinnost, aby vás soused přestal hlukem obtěžovat.

Pokud je případ sousedského rušení nočního klidu nahlášen policii, má povinnost vyjet a prošetřit jej. Policie oznámení prověří a v případě, že se potvrdí protiprávní jednání a je znám pachatel, strážníci nebo policisté celou věc na místě řeší.

Přesto je nejlepší spoléhat na „vzájemnou ohleduplnost a toleranci v sousedském soužití.“ Pokud je však „chování sousedů tzv. za hranou“, rozhodně je potřeba zavolat na linku Městské policie. Je však důležité si uvědomit, že jednání je nutné na místě prokazatelně zjistit.

V případě, že nahlášený se provinil poprvé, řeší se prohřešek většinou domluvou na místě. Pokud se však problém opakuje, může přijít i finanční postih. V současné době může strážník rušící osobě uložit blokovou pokutu až do výše 10 000,- Kč. 

Pokud někdo ruší, je tedy postup jasný. Se sousedem se domluvit po dobrém a nebo zavolat strážníky či hygienu. Co ale dělat v případě, že vás někdo nahlašuje, aniž by k tomu měl dobrý důvod?

Jedním z řešení je podat žalobu na ochranu osobnosti s tím, že mi byla ustavičnými podáními způsobena újma. Není bez zajímavosti, že tomu, kdo falešně nahlašuje, hrozí vyšší finanční pokuta než tomu, kdo se rušením proviní. Klasifikuje se totiž jako nepravdivé obvinění z přestupku.

Témata:  lidé EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy