Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak přestat jíst maso? Stačí jeden pohled a je to

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Mnoho vědeckých studií dokazuje, že ženy mají větší pravděpodobnost, že se rozhodnou přestat jíst maso. Například studie Faunalytics z roku 2014 zjistila, že počet žen vegetariánek/veganek v USA je mnohem vyšší než počet mužů. Muži mají větší tendenci konzumovat maso, což je nejspíš dáno obecnými stereotypy o tom, že muži potřebují víc masa než ženy. Je zde ale i další faktor, který není tak zřejmý jako první.

Ženy, které konzumují maso většinou se dodržují zcela odlišné strategie než muži – často například hledají různé argumenty, aby se mohly vymezit vůči pocitu viny z pojídaní masa, jak píše deník The Conversation.

Hank Rothgerber tvrdí, že muži častěji, než ženy podporuji myšlenky lidské nadvlády, což slouží jako hlavní důvod pro zabíjení zvířat. Tento faktor hraje významnou roli pro ospravedlnění konzumace masa.

Ženy se těmto myšlenkám vyhýbají zejména proto, že neradi myslí na utrpení. Příkladem je reakce ženy na štěně nebo koťátko, jejichž vnější vzhled evokuje u žen miminko.  Zvířecí miminka jsou stejně křehká a zranitelná jako lidská. Zatímco muž takto jednoznačnou reakci nejspíš nebude mít. Totéž platí i v případě s prasátkem a dalšími hospodářskými zvířaty.

Sympatie ke zvířatům jsou silnější u žen. Muži mimo jiné pohlíží na utrpení zvířat jako na přirozený faktor, argumentují to především přirozeným výběrem.

Témata:  maso vepři vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy