reklama

Podle odborníků z australské kliniky Sleep Clinic Services byste měli vstát, jakmile vám budík zazvoní poprvé. Pokud se vzbudíte, není rozumné ho znovu nastavit na pozdější dobu.

Oněch pár chvil strávených v posteli navíc se může zdát jako příjemných, vaše psychika je ale podle lékařů vnímá úplně jinak. A časem se za to tělu pomstí.

Odborníci tvrdí, že je jedno, zda má tělo šok z probouzení po devítihodinové spánku nebo po pěti minutách. Vždy je to pro něj stres. A není proto dobré ho rannímu vstávání vystavovat několikrát po sobě.

Nejlepší je podle vědců vstávání bez budíku, tedy ve chvíli, kdy si tělo samo určí, že je odpočaté. To ale není v současné době pro většinu lidí možné.

Pokud si ale budík posunete a ještě si pár minut zdřímnete, váš mozek se znovu uloží do klidného režimu. Po opětovném probuzení je ale zmatený a poškozujete si tím vnímání střídání dne a noci.

Podle lékařů také není si tyto chvilky nahrazovat o víkendu. Pokud denně spíte například šest hodin,o víkendu si dopřejte maximálně hodinku navíc. Dospávání třeba i o dvojnásobné délce je pro tělo podobným šokem, jako opakovaný zvuk budíku.