reklama

Myslíte, že svou domácnost uklízíte tak efektivně, jak je to jde? Dokážeme vám, že máte stále co vylepšovat. Možná by vás ani nenapadlo, kolik úkonů se dá vylepšit a ušetříte tak čas, prostředky i peníze. 

Čistící prostředek patří na hadřík

Jste zvyklí při utírání prachu nastříkat prostředek přímo na stůl? Děláte chybu. Je jedno, jestli jde o prostředek na leštění nebo multifunkční prostředek ve spreji. Oba totiž patří na hadřík, kterým budete plochu utírat. Při aplikaci přímo na povrch prostředek jen rozetřete velké množství čistidla – a stůl zůstane příliš „lepkavý". Prach se na něm pak usadí mnohem rychleji. Pokud se chystáte čistit například sporák, naneste prostředek na vlhkou houbu a trochu ho napěňte a až potom nanášejte na sporák. Uvidíte, že je to mnohem efektivnější řešení.

Slunce mytí oken neprospívá

Všichni dobře víme, že bychom zahradu neměli zalévat v horký parný den a že je nejlepší rostlinám vodu dopřát brzy ráno nebo večer. A stejně bychom měli postupovat při mytí oken. Je mnohem lepší je mýt, když je například pod mrakem a slunce na ně až tak nepraží. Práce bude pro vás také mnohem příjemnější.

Co se starým tričkem? Použiju ho jako hadr

Řadě lidí líto vyhodit staré oblečení nebo textilie a tak pro ně najdou jiné uplatnění - jako hadry na prach či mytí podlah. Jenže tento materiál není při úklid právě vhodný. Rozhodně se vyplatí investovat do hadříků, které jsou k úklidu určeny. Jsou vyrobeny z materiálů, které nezanechávají vlákna, dokonale utřou prach a nenasáknou tolik čistícího prostředku. Staré oblečení si nechte pro případ, že se vám něco rozlije a potřebujete to z podlahy utřít. Na utírání prachu nejsou nejlepším řešením a úklid s nimi trvá mnohem déle.

Žádné prachovky

Prachovka je skutečným problémem zejména pro alergiky. Na první pohled s ní sice prach utřete – háček je v tom, že ve skutečnosti prach jen „odhodíte" někam jinam. Prachové částice chvíli víří ve vzduchu a opět sedají na jiné povrchy. Takže jste prach neutřeli, ale jen přemístili. Využívejte proto hadřík - ideálně z mikrovlákna.

Nepoužívejte větší množství prostředku

Není pravdou, že čím více prostředku použijete, tím lépe. Obzvláště v případě, že využíváte prostředky z obchodu, které mohou být při vdechování toxické. Raději dané věci čistěte častěji malým množstvím prostředku, který ideálně před nanášením napěňte. Ušetříte peníze a a prospějete i vašemu zdraví.

Jak poskládat nádobí do myčky?

Lidé často kladou například talíře do myčky tak, že jejich zadní strana je směrována dovnitř myčky a špinavá plocha směřuje k dvířkům myčky. Lepší je, když takto otočené nádobí necháte jen v zadní polovině myčky. Nádobí blíže k dvířkům otáčejte opačně. Ve výsledku tak budou špinavé plochy otočené do prostředku myčky a nečistoty se z nich smyjí mnohem důkladněji.

Nemíchejte čistící prostředky

Předtím, než se rozhodnete smíchat chemické čisticí prostředky, zkontrolujte jejich složení a ověřte si jejich reakci. Některé složky spolu mohou reagovat a ohrozit vaše zdraví. Například míchání chlorového bělidla s alkoholem, amoniakem a octem je velmi nebezpečné. Navíc v tomto případě neplatí, že výsledný produkt musí být činnější. Lepší je využívat k úklidu kuchyně prostředky určené pro kuchyni a nemíchat je s dalšími přípravky.

Mytí vany nebo umyvadla

Samozřejmě, že je třeba vanu dezinfikovat nebo využívat prostředky, které ničí bakterie a vanu zanechají zářivě bílou. Neměli bychom však akrylátový povrch (například i umyvadlo) čistit agresivnějšími prostředky až tak často. Proto vám občas stačí vanu umýt například kvalitním tekutým mýdlem, které stačí opláchnout, neboť při styku s pokožkou vám nehrozí nepříjemná kožní reakce.

Mikrovlnná trouba

Čistit mikrovlnou troubu nebo troubu je někdy skutečně velká výzva. Pokud se vám stala v kuchyni „nehoda" a vnitřek mikrovlnky je pokryt odolnějšími nečistotami, netrapte se náročným drhnutím. Vložte do ní misku s vodou a octem, nechte asi 10 minut na nízkém výkonu ohřívat a následně mikrovlnou troubu můžete čistit zcela jednoduše. Špína půjde dolů téměř sama.