reklama
Na vánočních trzích ve Štrasburku se střílelo! Čtyři mrtví! - anotační obrázek
Na vánočních trzích ve Štrasburku se střílelo! Čtyři mrtví!

V dnešní době velká část hospodyněk v kuchyni využívá praktického pomocníka – myčku na nádobí. Může se tak stát, že někteří lidé už neví, jak nádobí umýt „staromódní cestou“, tedy ručně. Je třeba nádobí předem odmočit? Je dobrý nápad natáhnout si gumové rukavice? A co vlastně umývat jako první?

Britští odborníci odpovídají na všechny tyto otázky, navíc také připravili vlastní kontrolní seznam, díky kterému umyjete vaše nádobí tak, že bude vypadat jako nové, informuje server The Independent.

Podle odborníků na úklid domácnosti je správné mytí nádobí opravdu umění a je třeba jej vykonávat podle konkrétního postupu. Vždy byste měli začínat sklenicemi, hrnky a šálky, pak přijdou na řadu menší talířky, talíře od jídla a příbory. Větší kusy nádobí, jako jsou pánve, hrnce nebo pekáče by měly být umývány až jako poslední.

Důležité prý také je nasadit si gumové rukavice. Zdá se vám do nepohodlné? Podle expertů je to ale doslova životně důležité, protože pak můžete používat horkou vodu, která je účinnější při zabíjení bakterií, a neublížíte si.

Důležité také je uprostřed mytí vyměnit vodu a seškrabat všechny zbytky jídla z talířů a hrnců, než vůbec začnete. „Kdybyste někdy zjistili, že vaše porcelánové nádobí ani po umytí není úplně čisté, nebo že vaše příbory ztratily lesk, mohl by být na vině způsob, jakým nádobí umýváte," říká průvodce sestavený odborníky, ze kterého cituje The Independent.

„Pokud se předem nezbavíte zbytků jídla a potravin, znečistíte odtok, ale také to zkomplikuje vaše mytí, protože všechny talíře prostě budou plavat v tuku a špíně. A pokud jsou vaše pánve připálené nebo znečištěné, pak je namočte v horké mýdlové vodě, pak bude jejich umývání mnohem jednodušší,“ radí odborníci.

A čím byste měli nádobí mít? Podle odborníků je třeba kartáče na mytí pravidelně měnit, a hadry na nádobí prát v pračce. Je prý také vhodné umístit vlhké, nekovové houby do mikrovlnné trouby na 40 sekund, aby se tak zničily nežádoucí bakterie. Některá studie však ukázaly, že i pravidelně dezinfikované houby obsahovaly vyšší procento bakterií souvisejících s patogeny než houby, které nebyly nikdy vyčištěny. 

Může to být proto, že patogenní bakterie jsou odolnější vůči čištění a rychle kolonizují oblasti opuštěné jinými a méně odolnými bakteriemi. Proto je nejlepší je prostě lepší ji vyhodit a vzít novou – a to každý týden.

0 komentářů Napište svůj názor

reklama