reklama

Stará moudrost říká, že ženy v očekávání mají jíst za dva. Jenže podle nových výzkumů to není dobrý nápad – zvýšený příjem jídla totiž představuje zvýšená zdravotní rizika pro matku i dítě, ukázaly nové výzkumy.

Studie publikovaná v odborném magazínu Diabetologia ukazuje, že pokud má žena během těhotenství příliš velký nebo příliš malý nárůst hmotnosti, může to mít nepříznivý vliv na její dítě. Analýza 905 matek a jejich dětí, která byla provedena v Hongkongu, ukazuje, že pokud žena v těhotenství hodně přibere, mohou mít její potomci zvýšené riziko inzulínové rezistence a vysokého krevního tlaku.

Dítě může být také více náchylné k makrozomii, což znamená, že je novorozenec výrazně větší oproti průměru. Navíc mohou mít tyto děti vyšší než normální BMI - což podle vědců může vést k dalšímu kardiometabolickému riziku.

Přírůstek hmotnosti účastníků byl měřen podle pokynů Ústavu lékařství (IOM) a vědci zjistili, že těhotné ženy, které měly větší váhu než tu, kterou doporučuje IOM, měly děti s vyšším krevním tlakem a špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi oproti těm dětem, jejichž matky přibraly přiměřeně.

Je zajímavé, že stejné nežádoucí účinky byly zjištěny i u žen, které nabraly méně váhy než je doporučené množství.

V průměru byla změna hmotnosti u žen, které se zúčastnily studie, v průběhu těhotenství až do porodu 15 kg, přičemž 41% nabralo váhu přesahující doporučený rozsah a 17% nabralo váhu nižší. Zbylých 42% žen nabralo váhu v hladině doporučené lékaři.

Zatímco vedoucí vědecký pracovník profesor Wing Hung Tam ke studii uvádí, že je důležité těhotné ženy poučovat o tom, jaké důsledky může mít, pokud se budou přejídat a příliš přiberou. Důrazně také odmítl teorii „jíst za dva".

„Důležité je, že jedení za dva může být škodlivé," říká pro deník The Independent . „Těhotenství vyžaduje další 300 kcal denně. To, co těhotná matka potřebuje, je vyvážená strava s odpovídajícími mikroživinami, která splňuje tyto požadavky,“ vysvětluje. „Také potřebují mírné cvičení, aby se vyhnuly nadměrnému přírůstku hmotnosti."

Ačkoli se studie zaměřila na nepříznivé účinky, které může mít nepřiměřený nárůst váhy matky na děti, vysvětluje Hung Tam, že v tomto případě existuje také řada zdravotních rizik pro matku: Hrozí jí například vyšší riziko gestačního diabetes mellitus - těhotenské cukrovky. Jde o poruchu zpracovávání sacharidů, která se rozvíjí během těhotenství. Postihuje asi 4 % ze všech těhotných

„Tato zjištění mají významné důsledky jak pro prevenci, tak pro léčbu," uzavírají autoři studie. „Je třeba zvyšovat povědomí o tomto problému a sledovat přírůstek hmotnosti během těhotenství."