reklama

Vedle prominutí překročení doby expirace lékárniček se změní také jejich obsah. Zmizí z nich trojcípý šátek, náplast s polštářkem, nůžky a plastová rouška. Podle ministerstva nejsou pro první první pomoc nezbytné.

Změny se týkají také povinné výbavy aut. Nově řidiči nemusí vozit náhradní žárovky a pojistky, rezervu, klíč na matice a příruční zvedák. Pro tento případ však musí mít zajištěnou asistenční službu.

Zjednodušení kontrol se dočkali majitelé motocyklů s hmotností nad 400 kilogramů, kteří již nebudou muset absolvovat měření emisí. U lehčích motorek neplatila tato povinnost již dříve. Vedle toho se prodlužuje interval pro povinnou technickou kontrolu, ta bude nově místo dvouletých cyklů čtyřletá. Podle ministerstva dopravy je zjednodušení vhodné, protože motorkáři většinou udržují své stroje v dobrém stavu.

Další změna se týká vytváření uliček v kolonách pro záchranáře. Nově se budou uličky vytvářet mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Dosud měla sanitka přijíždět prostředním a pravým pruhem. Stát tím chce zamezit zmatkům způsobeným kvůli odlišné úpravě v okolních státech.

Poslední velkou změnou jsou vyšší postihy za stáčení tachometrů, za což bude hrozit až půlmilionová sankce. Podle ministra dopravy je novinka namířena především proti společnostem, které používají tyto praktiky opakovaně. Novela zavádí také pokuty až 50.000 korun pro mechanika, který nevystaví protokol o opravě nebo výměně tachometru, a 10.000 korun pro provozovatele auta, který takový protokol nepředloží při STK. Manipulaci s počítadly na tachometru dosud zákon přímo neupravoval.