Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslíte si, že jste úplně normální? Omyl, kousek psychopata je v každém z nás

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Psychopati jsou oblíbenými postavami populární kultury. Díky jejímu vlivu jsou psychopati vnímáni veřejností jako mašiny na zabíjení, které buď nevykazují žádné emoce nebo naopak se vyznačují až úchylným potěšením nad věcmi považovanými za „nenormální“. Jací jsou ale psychopati ve skutečnosti? Nadja Heymová, odbornice na psychologii z Nottingham Trent University na stránkách akademického webu The Conservation odhaluje několik věcí, které nejsou o psychopatech známy.

Většina lidí má za to, že jsou „normální“, zatímco psychopati jsou zcela a naprosto nenormální. Podle Heymové však takové hodnocení je poměrně mylné. Kousek psychopata si totiž nese každý z nás. Psychopatie je celé spektrum, v němž se mi všichni nacházíme. Pokud jste např. necítili empatii či výčitky, ač jste podle všeho měli, nebo jste naopak byli chladnokrevní v stresujících situacích či při získávání jisté výhody, pak jste vykazovali rysy psychopata.

Nicméně, skutečných psychopatů je v společnosti okolo 1%. Mnozí z nich jsou díky svým specifickým vlastnostem produktivními členy společnosti. Psychopati vykazují vysokou míru rezistence vůči stresu a strachu. Máloco je rozhází a proto jsou ideálními vojáky či lékaři. Zároveň psychopati dokáží být velice okouzlující, což ve spojení s jejich schopností fungovat v náročných situací jim poskytuje přístup do nejvyšších pater rozhodovacích procesů – mnozí psychopati jsou proto mezi členy představenstev ziskových společností či v parlamentních lavicích.

Na psychopata narazíte většinou ve městech. Přitahuje je zdejší rychlý, proměnlivý, vášnivý a vzrušující život. Dávají přednost tomu, co psychologové nazývají „rychlou strategií života". Psychopati navazují raději krátkodobé a početné sexuální vztahy. Zvýšená míra sobeckosti a rizika, kterou tato strategie přináší, činí město ideálním polem pro její naplňování. Psychopati mají v nich více „obětí“ na hraní a zároveň se v nich mohou snadněji skrýt.

Podle výzkumu psychologů mají větší sklon k promiskuitě ženské psychopatky než jejich mužští kolegové. Taktéž jsou mnohem emotivnější a úzkostlivější. Díky tomu byly někdy zaměňovány ženské psychopatky za osoby trpící poruchou osobnosti. Ty charakterizuje impulzivní reakce, výbuchy hněvu a nezvládání vlastních emocí. Vlivem tohoto zaměňování se hovoří o menším počtu ženských psychopatek. Zajímavé je té, že podle průzkumů dávají ženy psychopatky v krátkodobých vztazích „normálním“ mužům, pro ty dlouhodobější si ale hledají psychopata.

Ačkoliv psychopati většinou nevykazují žádné emoce, neznamená to, že je vyloženě necítí. Spíše je mívají občas problém rozeznat u jiných. Nicméně, lépe se jim rozeznávají šťastné emoce než ty špatné. Sami však cítí šťastni např. nad získáním odměny jen pokud je ta odměna dostatečně velká a spojená s dostatečnou výzvou. Totéž v podstatě platí pro všechny emoce, které pociťují. Musí skutečně jít o hodně, aby psychopat začal projevovat své emoce.

Je též zajímavé, že psychopati prý mají horší smysl mysl pro čich. Tvrdí to výzkumníci z Macquarie University v Austrálii. Sami psychopati však cítit obvykle nejsou, protože se často pečlivě myjí a jsou schopní se několikrát za den převléci. 

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy