Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící infekce mozku: Mladík se nakazil na koupališti, za pět dní zemřel

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

S neobvyklým případem se setkali lékaři z amerického New Jersey. Hospitalizovali totiž nemocného mladíka, který po několika dnech zemřel. Co přesně bylo příčinou jeho obtíží neví, zřejmě se ale nakazil v místním akvaparku.

Devětadvacetiletý Fabrizio z New Jersey zemřel na vzácnou infekci mozku. Podle lékařů se jí nakazil při pobytu v akvaparku. Nemoc ale k jejich zděšení postupovala překvapivě rychle a nedokázala ji zastavit ani antibiotika. 

Krátce po návratu z akvaparku Cable Park Surf Resort v Texasu byl mladík hospitalizován s nesnesitelnými bolestmi, otokem hlavy a dezorientací. Výsledky vyšetření mozkomíšního moku potvrdily přítomnost bakterie Naegleria fowleri, zvané améba.

Ta je ve světě medicíny označována za požírače mozku a jednou z jejich příznaků je, že totálně poblázní imunitní systém. Parazit přežívá ve vodě a do těla pronikne přes nos. Na léčbu antibiotiky vykazuje mimořádnou odolnost.

Jestli se ale mladík skutečně nakazil v populárním akvaparku zatím nikdo neví. Hygienici i lékaři nyní usilovně porovnávají vzorky vody a hledají stopy parazita. Pokud by je nenašli, zůstane jeho případ zřejmě záhadou.

Témata:  lékaři lidé USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy