reklama

Pigmentace

Vědci se sice dosud ve svých teoriích o zebrách a jejich pruzích rozcházejí, ale například v řadách rodilých Afričanů je všeobecně zažité, že zebry vzhledem k tamnímu klimatu musejí být logicky černé s bílými pruhy. Jako důvod svého tvrzení uvádějí pigmentaci. Aby mohla zebra přežít v oblastech rovníku se zvýšenou mírou UV záření, musí její kůže produkovat víc pigmentu, a tudíž zabarvit její tělo do černé barvy. Bílé mezery pak znamenají místa na kůži, která se nepigmentovala.

Černé hříbě, pruhovaný dospělec

Navíc je potvrzeno, že zebří hříbě je v lůně matky černé. Bílé pruhy získává, až během dospívání. Podobné je to také se psy dalmatiny, jejichž štěňata se rovněž rodí bez skvrn. I přesto si většina lidí, zejména v Evropě, mívá tendenci myslet, že jsou zebry bílé s černými pruhy. Ostatně i tak na první pohled vypadají. Pak ale vyvstává otázka, proč na těle černé zebry vůbec vznikají bílá místa. Důvodem určitě nebudou snahy o její odlišení od klasického černého koně.

Proč jsou zebry pruhované?

Zjistit pravou příčinu pruhovanosti zeber trvalo vědcům poměrně dlouhou dobu. Výsledky zkoumání ukázaly, že nejpravděpodobnější důvod spočívá ve snahách odpuzovat bodavý hmyz. Dalšími teoriemi jsou, že se zebry na základě pruhů mezi sebou rozeznávají, či že se snaží takto bránit před predátory, nebo že jim dokonce slouží k regulaci tělesné teploty. Tak jako tak by se ale dalo spíše spolehlivě konstatovat, že tím nejpravděpodobnějším scénářem bude odpuzování škůdců. Černobílé zabarvení totiž vytváří se světlem jakýsi kontrast, který ze zebry činí pro případné moskyty a jiné parazity nezajímavý subjekt.

Skvělí běžci, kteří dokáží vyčerpat i samotného lva

Teze, že zebrám jejich zabarvení slouží k ochraně před predátory, navíc ztroskotává na jejich rychlém běhu. Zebry jsou totiž schopné běžet rychlostí, až 40-65 km/h, což dokáže vyčerpat dokonce i samotného lva. Zebří mláďata navíc už 20 minut po porodu začínají chodit a učit se běhat. Pro šelmy je velmi těžké je dohnat na rozdíl o jiných býložravců. Obecně vzato by se tedy i dalo říci, že jsou zebry přímo stvořené pro dostihy.

Proč se na zebrách většinou nejezdí?

Důvod spočívá v tom, že se na rozdíl od koní jedná o divoká zvířata, která se hůř ochočují. Případy, kdy se podařilo zebru osedlat, existují, ale jsou velmi vzácné. Nejlepší způsob, jak na ví vůbec usednout, je zavést jí do hluboké vody. Tak jako tak každý žokej potvrdí, že jízda na zebře není pro amatéry, a že se pro dostihové závody se kvůli sníženému intelektu a větší náchylnosti ke splašení vůbec nehodí. Každopádně je znám případ Brita Billa Turnera, který si dokázal ochočit zakoupenou čtrnáctiměsíční zebru, na níž se nechával vozit do hospody. Informovaly o tom Novinky.cz