reklama

Migrény jsou neduhem, kterým trpí okolo 15 % světové populace. Projevují se silnými bolestmi hlavy, které jsou často doprovázeny dalšími symptomy. Mezi tyto symptomy patří citlivost vůči světlu, zvuku i vůním. Další symptomy jsou bolest za očima, nevolnost, zvracení.

Není známá přesná příčina migrén, ačkoliv odborníci předpokládají, že jsou spojené s genetikou a určitý vliv mají změny v nervových přenosech. Často se poprvé objeví v době puberty, kdy se hodně mění hladiny hormonů v těle.

Je poměrně překvapivé, že k migrénám mají větší sklon ženy, které jimi trpí mnohem více než muži. Před nástupem puberty však migrénami více trpí chlapci. Existuje mnoho spouštěčů, které mohou migrény vyvolat. Patří k nim změny hormonů, stres, silné stimuly jako hlasité zvuky, některá jídla… U každého může být spouštěčem něco jiného.

Léčbou migrén jsou obvykle volně dostupné léky na bolest, jako je ibuprofen, ibalgin či paralen. Pokud jsou bolesti velmi nepříjemné, lékař může předepsat silnější léky (například novalgin a další). Mnoha lidem pomáhá kofein a velká část se s migrénou vyrovnává pomocí odpočinku, uzavření se v temné a tiché místnosti.

Některým lidem pomáhá změna jídelníčku a časté cvičení. Nezbaví je to migrén zcela, ovšem může to pomoci snížit jejich častost. Odborníci radí, aby si lidé trpící migrénami vysledovali, která jídla předcházejí záchvatům bolesti, a vyhýbali se jim.

Jak se pozná migréna od bolestí hlavy?

Mnoho lidí označuje silné bolesti hlavy jako migrény, ovšem migrénová bolest hlavy je výsledkem specifických změn, které se dějí v mozku a vedou ke specifické bolesti a obvyklým symptomům. Na rozdíl od ostatních druhů bolesti je migréna často na jedné straně hlavy nebo obou a pozná se pomocí pulsující bolesti. Obvykle je migréna zhoršena jakýmkoliv pohybem.

Podle International Classification of Headache Disorders 3 musí mít pacient minimálně pět bolestí hlavy, které splňují určitá kritéria, aby se daly problémy považovat za migrény. Mezi kritéria patří: bolesti trvající mezi 4 a 72 hodinami, pulsování, silná bolest hlavy, zhoršení fyzickou aktivitou, nevolnost či zvracení, světlo a zvuky jsou nepříjemné. Bolesti nesmí být přičtené jiným zdravotním problémům.

Velmi typickým spouštěčem je orální antikoncepce a změny v menstruačním cyklu. Jinak bývají problematické některé typy pití a potravin, jako jsou červená vína, zrající sýry, nitráty, umělá sladidla, čokoláda, mléčné produkty i alkohol.

Někomu dělá problémy i příliš dlouhý spánek, stres a pobyt v hlučném prostředí, vystavení silnému světlu a silným vůním a pachům. Problémem může být i počasí a změny v barometrickém tlaku. Je to ovšem silně subjektivní.

Jak dlouho takový záchvat migrény trvá? Jeden záchvat migrény může trvat mezi několika hodinami a několika dny. Migréna může člověka obtěžovat až 72 hodin.

Specifickou příčinu migrén zatím nikdo nezjistil, nicméně vědci předpokládají, že je problém v nervových spojích. Až 25 % lidí ve svém životě zažije migrénu, ovšem až trojnásobek žen oproti mužům. Zdá se, že pro migrény existují silné genetické predispozice, protože většina lidí trpící migrénou má rodinnou historii s migrénami spojenou.