reklama

Jak informuje stránka Webmd.com, která se věnuje zdravotní tématice, až čtvrtina americké populace se setkává s bolestí hrudníku, která nijak nesouvisí se srdcem. Může mít spojitost s vašimi plícemi, nervy, svaly nebo dokonce jícnem. Přestože se v daném případě nemusí nutně jednat o infarkt, některé z těchto potíží mohou být život ohrožující, nebo mít doživotní následky. Pokud se u vás podobné příznaky objevují pravidelně, měli byste raději situaci konzultovat se svým lékařem.

Infarkt je často první z příčin, která lidi napadne. K příznakům srdeční zástavy patří silná, ochromující bolest, povětšinou ve středu nebo levé části hrudi. Bolest neustupuje ani při odpočinku a může být provázena pocením, nevolností žaludku, ztíženým dýcháním nebo pocitem celkové slabosti.

Ischemická choroba srdeční, další z možných příčin, se projevuje bolestí, která se může rozšířit do vašich ramen, čelisti nebo zad. Někdy se tato choroba projeví během cvičení nebo silného rozrušení. Při odpočinku by však měla bolest pominout. Přestože tato choroba většinou nemá trvalé následky, její propuknutí vás zařazuje mezi pomyslné aspiranty na infarkt.

Dalším z možných onemocnění je zápal plic. Tato choroba postihuje zejména vaše plicní sklípky a mezi její symptomy patří vedle bolesti na prsou také kašel, horečka a zhoršené dýchání. Pokud je původ nemoci bakteriální, léčí se pomocí antibiotik. V závažnějších případech je obvykle nutné pacienta ošetřit v nemocnici.

Bolest hrudi může signalizovat také onemocnění zvané Gastroezofageální reflux neboli zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu. Mezi příznaky se řadí kyselý pocit v ústech nebo pálení v hrudi a krku. Tento problém se může objevovat u těhotných žen, kuřáků nebo obézních lidí. Neléčený stav může vést k zánětům jícnu a zvyšovat riziko zhoubného bujení.

Mezi méně závažné situace, které se však také mohou projevovat bolestí hrudníku, patří například svalové vypětí. To může u pacienta nastat i během silného záchvatu kašle, během kterého se mohou poškodit nebo zanítit jeho svaly a šlachy mezi žebry. V tomto případě bolest většinou přetrvává a zhoršuje se v průběhu další aktivity.

Také úzkost nebo panický záchvat (panická ataka) se mohou projevit nečekanou bolestí. Mezi jejich vedlejší příznaky patří zhoršený dech, závratě, nebo nekontrolovatelný třas. Často se také postižený pacient silně potí a zažívá návaly horka nebo naopak chladu. Běžný je také pocit, že člověk každou chvíli zemře. Podle statistik panická ataka postihne alespoň jednou za život každého pátého člověka na světě.

Množství nemocí a zdravotních obtíží, které může bolest hrudníku signalizovat, je obrovské. Vždy je proto lepší konzultovat vaše problémy s lékařem. Pokaždé se sice nemusí jednat o zdraví, či dokonce život ohrožující situaci, určitě je ale lepší situaci nepodceňovat.