Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rybí tuk na lžičce? Odborníci srovnali socialistickou metodu s těmi současnými

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Možná si pamatujete doby, kdy rodiče své děti každé ráno ládovali rybím tukem. Nebyla to žádná pochoutka a jeho vliv na lidské tělo jsme také dost dobře nechápali. Vliv vitamínů a dalších prospěšných látek na lidský organismus je ale dnes už zmapován takřka dokonale. Přesto se objevují studie, které před nadbytkem vitamínů varují a upozorňují, že mohou člověka i zabít. Opačně to platí v případě některých tuků, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

Jezte vitamíny a vyvarujte se tuku. Tak zní zjednodušené rady lékařů, dietologů a fitness trenérů. Poslední studie ale naznačují, že pokud chcete být opravdu zdraví, možná byste to měli začít dělat naopak.

Mezinárodní vědecký tým zveřejnil v odborném časopise American Medical Association studii, podle níž jsou vitamíny v umělé formě pro lidské tělo ve větším množství toxické. Jedné se zejména o betakaroten, selen a vitamíny A, C a E.

Studie ukázala, že vitamín C a selen ve velkém množství zatěžují játra, stále jsou na tom ale ještě relativně dobře. Nadměrné užívání vitamínu E ale zvýšilo riziko úmrtí o čtyři procenta, beta karotenu o sedm procent a vitamínu A o 16 procent. Platí to zejména pro umělé vitamíny.

U žen se po zdvojnásobení doporučené denní dávky vitamínu A zvýšil výskyt osteoporózy a vitamíny C, E a betakaroten zvyšovaly hladinu cholesterolu. Vyšší dávky vitamínu D pro změnu přispívají k vyššímu riziku trombózy. Podle odborníků je tedy načase vyhnout se umělým vitamínům a soustředit se spíše na ovoce a zeleniny, které obsahují i další látky pro tělo potřebné a navíc je u nich mnohem nižší riziko předávkování.

Někteří možná pamatují doby, kdy se dětem podával na lžičce rybí tuk. Ačkoliv jde dnes už o metodu zastaralou, měla co do sebe. Rybí tuk a maso obecně je pro lidský organizmus velmi prospěšný a jeho náhražky zdaleka nedosahují takových kvalit, upozornil magazín Time.

Omega 3 mastné kyseliny mají tendenci snižovat riziko infarktu a jiných srdečních chorob, poslední doporučení lékařů ale dokonce mluví o tom, že by se měly v jídelníčku vyskytovat častěji i tučné ryby. Podle odborníků totiž mohou snižovat riziko úmrtí až o 18 procent.

Co by se naopak zřejmě nemělo je nahrazovat tuk umělými přípravky. Některé studie totiž nazančujú, že doplňky stravy, které obsahují účinné složky eikozapentaenové (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), vůbec nemusí snižovat riziko infarktu.

Tým vědců z amerického institutu Mayo Clinic Proceedings podotkl, že předchozí studie prokazující účinnost výše uvedených složek byly financovány právě skupinou výrobců a prodejců výživových doplňků z ryb. Právě proto by nemuselo jít o průkazné studie.

Témata:  léky

Související

Aktuálně se děje

4. listopadu 2025 14:17

4. listopadu 2025 11:09

Mělo to být jinak. Anna Slováčková (†29) udělala zásadní chybu ve věci dědictví

Sedm měsíců uplyne pozítří od smrti všemi milované Anny Slováčkové, která ještě před svým odchodem chtěla určit, co připadne kterému z blízkých. Podle nejnovějších informací ale udělala zásadní chybu. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy