reklama

Americká internetová společnost Google má k dispozici internetový formulář, pomocí něhož Evropané mohou požádat o odstranění údajů, které ve výsledcích vyhledávání považují za nežádoucí. Firma tak reaguje na nedávné rozhodnutí evropského soudu, podle kterého lidé mohou od Googlu požadovat, aby na ně internet "zapomněl".

Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, mimo jiné musejí předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu, vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují, poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa "ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná".

Společnost uvedla, že při vyhodnocování žádosti bude přihlížet k aktuálnosti informací, které obsahují výsledky vyhledávání o dotyčném člověku. "Ověříme také, zda je dostupnost těchto informací ve veřejném zájmu - například pokud souvisejí s finančními podvody, pracovním pochybením, odsouzením za trestný čin nebo veřejným působením v roli státního úředníka," uvádí se průvodním textu webového formuláře.

"Právo být zapomenut" ve výsledcích populárního vyhledávače Googlu lidem v nedávném verdiktu přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak v případu jednoho Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražební vyhláškou na svůj opětovně nabytý dům, která se objevila ve výsledcích vyhledávání.

"Jsme velká firma a můžeme na tento druh obav reagovat. Celkově vzato ale myslím, že s tím, jak regulujeme internet, nebudeme zažívat ten druh inovací, který jsme viděli," řekl generální ředitel Googlu Larry Page. Formulář pro odstranění údajů naleznete zde.