Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy na nedělní výlet: I v prosinci vyjíždí historické vlaky

Hrad Křivoklát hostí o víkendu adventní slavnost.
Hrad Křivoklát hostí o víkendu adventní slavnost.
Foto: CzechTourism.com

Dnes máte jedinečnou možnost svézt se historickými vlaky. Do Dobříše vyrazí legendární bardotka, souprava tažená parní lokomotivou Šlechtična zas vyrazí na adventní slavnost na hradě Křivoklát.

Bardotku, jak se přezdívá Lokomotivě 749 z dílny pražského ČKD, potkáte jen na víkendových výletních vlacích. V letní sezóně jí České dráhy vypravují na trať brdského cyklovlaku či Posázavského pacifiku, kde jí může spatřit i v zimě.

Nedělní provoz na trati mezi pražským hlavním nádražím a Dobříší si odbyde v rámci oslav 50 let služby, což dokazuje vynikající práci jejích konstruktérů. Z Prahy do Dobříše bude vlak vyrážet v 10:25 a 14:25, v opačném směru pak ve 12:36 a 16:36. Ceny zůstávají stejné jako při běžném provozu, dospělí zaplatí přesně 88 korun.

Na tradiční akci s názvem Královský advent vyráží historická souprava tažená parní lokomotivou Šlechtična ještě dříve. Plánovaný odjezd ze smíchovského nádraží je v 9:23. Na Křivoklát by měl vlak dorazit přes Beroun zhruba v 11:01.

A co vás na královském hradě ze 14. století čeká? Třeba adventní jarmark, vystoupení kejklíře, hudební, divadelní a taneční produkce i tvořivý program určený pro vaše děti. Vrcholem dne pak bude příjezd družiny Karla IV. s následnou audiencí v Královském sále.

Dávejte však pozor, abyste nepromeškali zpáteční vlak. Ze stanice Křivoklát by měl vyrážet v 17:02, zpátky do hlavního města dorazíte v 18:44. Za zpáteční jízdenku na trase Praha–Smíchov – Křivoklát zaplatí dospělí 320 korun, děti od 6 do 15 let pak přesně polovinu.

Témata:  vlaky výlety Vánoce Hrad Křivoklát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy