Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědecky prověřeno: Proč žijí ženy déle než muži?

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži. Podle odborníků existuje mnoho faktorů, které rozdílnou délku života ovlivňují. Nová studie však naznačuje, že by se odpověď mohla alespoň z části skrývat v chromozomu X.

Podle údajů Českého statistického úřadu byla v roce 2017 průměrná délka dožití u českých mužů 76 let, zatímco u žen necelých 82 let. Tento trend je v různých variantách patrný po celém světě. I ve zvířecí říši se některé samice dožívají vyššího věku než samci.

Zjednodušeně se dá říci, že ženy mají dva chromozomy XX, zatímco muži mají chromozomy X a Y. Přinejmenším je tato kombinace v populaci nejběžnější. Současné vědecké poznatky pak dokazují, že mít dva chromozomy X může být v některých případech prospěšné.

Mnoho genetických onemocnění je totiž způsobeno defektní mutací chromozomu X a je proto „výhodné mít dva“. To se týká například hemofilie, která u chlapců častěji končí smrtí.

Web IFLScience nyní informoval o nové studii, která zkoumala vliv chromozomů na délku života u laboratorních myší. Jejich samičky se totiž v přirozených podmínkách také dožívají vyššího věku než samci. Výzkum vedla Dena Dubal, která se věnuje neurologii na Kalifornské univerzitě v San Franciscu.

Vědci u některých myší uměle zaměnili chromozomy tak, aby ty s mužskými pohlavními orgány měly chromozomy XX a ty s ženskými zase XY. Spolu s dalšími hlodavci, jejichž genetickým kódem vědci nijak nemanipulovali, je pak nechali v laboratoři dožít. Na rozdíl od drtivé většiny laboratorních myší jim tak bylo dopřáno zemřít z přirozených příčin.

Po porovnání výsledků dospěli vědci k závěru, že se myši, které měly dva chromozomy X, dožívaly v průměru vyššího věku. A to bez ohledu na to, zda měly mužské či ženské pohlavní orgány.

„Můžeme se pouze domnívat, proč příroda samice takto vybavila. Když žijete déle, můžete lépe zajistit budoucnost svých potomků a možná dokonce i jejich potomků,“ řekla k výsledkům studie doktorka Dubal. Ne u každého živočišného druhu však samičky takovouto péči poskytují nebo skutečně žijí déle než samci.

Zároveň není vůbec jasné, jakým způsobem tento mechanismus funguje. Podle autorky studie je možné, že chromozomy X přinášejí buňkám extra ochranu, jejíž podstata ještě není prozkoumána. Dalším vysvětlením je, že by mohly být „mužské“ chromozomy Y toxické.

Témata:  muži ženy lidé

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy