reklama

Modrý záblesk na obloze nad New Yorkem způsobil výbuch transformátoru společnosti Con Edison v Queensu, který přinesl krátkodobé utlumení přenosu elektrické energie do částí této newyorské čtvrti. Například pouliční světla pouze problikávala, ba dokonce i zcela zhasla.

Výbuch však nejvíce vystrašil místní rezidenty. Anna Mayo popisuje, jak vzápětí po výbuchu vyběhla ze svého bytu jako o život. „Viděl jsem jen jasný modrý plamen a obloha se náhle rozsvítila,“ popisuje jeden z jejích sousedů Gordon Thomas a dodává: „Myslel jsem, že to někdo odpálil. Utíkal jsem nejrychleji, co dokážu.“

Jak už bývá ve Spojených státech zvykem, někteří si mysleli, že jde o UFO. „Sakra, myslel jsem, že UFO narazilo do Con Ed,“ líčí situaci obyvatel Queensu Joe Calderone. „Myslel jsem, že je konec světa.“

Newyorská policie však podobné spekulace ihned vyvracela. „Nemáme žádné důkazy o mimozemské aktivitě,“ napsala NYPD na svůj twitterový profil. „Žádní mimozemšťané,“ reagoval mluvčí starosty New Yorku.

Kancelář starosty Billa de Blasia následně potvrdila, že za zábleskem stojí přepětí v jedné z rozvoden Con Ed. Následný výpadek způsobil krátké přerušení provozu i na newyorském letišti La Guardia.

„Došlo ke krátkému požáru v rozvodně v Astorii, který se týkal i několika transformátorů a způsobil přerušení dodávky elektřiny. V současnosti celý incident vyšetřujeme,“ napsala v oficiálním prohlášení společnost Con Edison.