Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dává vám tělo najevo, že něco není v pořádku? Tyto příznaky není radno podceňovat

zdraví
zdraví
Foto: Pixabay

Než vypukne choroba nám naše tělo dává signál, že něco není v pořádku. Takové změny bychom měli rozeznat v rané fázi a v pravý čas navštívit lékaře. Ale jak rozpoznat signály, kterým bychom měli věnovat pozornost? Pokud na sobě zpozorujete tyto změny, určitě zpozorněje.

Suché a popraskané rty

Pokud máte suché rty se šupinkami může se jednat o alergii. V tomto případě byste měli věnovat zvláštní pozornost vaší kosmetice, ústní hygieně, potravinám a v neposlední řadě i lékům, které užíváte. Koutky a opary signalizují nedostatek vitaminu B, A a E. Pokud nemáte jen suché rty, ale i oči a k tomu trávicí problémy, rozhodně byste měli navštívit svého lékaře, protože se může jednat o autoimunitní onemocnění.

Bledé a oteklé rty

Pokud je váš dolní ret příliš nateklý a když na něm zaznamenáte i malé bublinky, s největší pravděpodobností se jedná o citlivost na ultrafialové záření. Měli byste na určitou dobu omezit pobyt na slunci a používat balzám s UV filtrem. Pokud pozorujete bledost uprostřed rtů, může se jednat o vegetativní neurózu, kterou vyléčíte protizánětlivou mastí a léky. Silný otok a zarudnutí celých rtů zas signalizuje již zmíněnou alergii.

Ztráta obočí

Husté obočí není jen moderní trend, ale také znakem zdraví. Pokud ho nemáte úplně husté a sem tam řídké, je to v pořádku, ale když vám vypadává ve velké míře spolu s vlasy, měli byste se poradit se svým lékařem. Může se totiž jednat o poruchu aktivity štítné žlázy.

Bílé skvrny na zubech

Bílé skvrny na zubech mohou signalizovat chronické onemocnění známé jako fluoróza, při kterém dochází k nadměrnému příjmu fluoridových solí. Toto onemocnění může být mírné, střední a závažné. Má několik typů - a to pruhované, tečkované, skvrnité, erozivní a destruktivní. První tři typy můžeme rozeznat vizuálně například ve formě skvrn na zubech a poslední dva typy se řadí mezi těžké formy, kdy dochází ke ztrátě dentálních tkání a¨k jejich rozpadu.

Poškozené nehtů

Jakákoliv změna nehtů může signalizovat onemocnění. Pokud máte tenké a bledé nehty, může se jednat o anémii a nedostatek železa v těle. Žloutnutí nehtů může značit poruchu jater a žaludku nebo se může jednat o plísňovou infekci. Bílé skvrny a pruhy na nehtech signalizují nedostatek zinku, mědi a jódu, křehké nehty zas nedostatek vitamínů, vápníku, železa a beta-karotenu.

Červené tváře

Pokud vyloučíme nejčastější příčiny zarudnutí obličeje jako jsou fyziologické změny, nebo červeň v důsledku konzumace alkoholu, může mít červenání tři příčiny. U žen po čtyřicítce to bývá nejčastěji zapříčiněno poklesem hormonální hladiny a nástupu menopauzy. Další příčina zarudnutí může být přítomnost infekcí, které způsobují demodikózu. Částečné zarudnutí může být také zapříčiněno závratěmi, které jsou způsobeny nárůstem tlaku, naštěstí se tento problém dá upravit léky.

Suché paty

Suché paty mohou být způsobeny nedostatkem vitamínů A a E. Tento jev spolu se zažloutnutím pokožky může být i projevem plísňového onemocnění. Pokud suchost a tvrdost nezmizí ani po speciální péči a nasazení vitamínů, může se jednat i o narušení endokrinního systému.

Suchá kůže rukou a těla

V zimním období je normální, že je pokožka sušší než obvykle, ale i v tomto případě byste měli používat tělové krémy, pít hodně vody a užívat vitamíny. Pokud je i navzdory těmto opatřením vaše pokožka stále suchá, měli byste navštívit dermatologa, aby vyloučil cukrovku nebo hypotyreózu. Pokud je vaše kůže i popraskaná a odlupuje se, může se jednat například o dermatitidu způsobenou reakcí pokožky na chemikálie.

Témata:  zdraví nemoc lidské tělo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy