reklama

Pokud vám někdy někdo řekl, že si máte dávat pozor, abyste se neprokopali až do Austrálie, můžete být klidní. Na druhé straně světa totiž tento kontinent neleží, ve skutečnosti tam totiž není vůbec nic.

Česko zkrátka žádné protinožce nemá a kdybychom z jakéhokoliv místa v republice vyhloubili jámu napříč celou zemí, výsledek by byl pokaždé stejný. Vynořili bychom se uprostřed ničeho. Na druhé straně Země totiž leží Tichý oceán.

Nejbližší souší, kterou můžeme najít poblíž, jsou Chathamské ostrovy. Soubor 11 ostrovů celkem obývá zhruba 700 lidí, z čehož 200 žije v hlavním městě Waitangi.

Na místě najdeme nemocnici, dvě školy, a především krásné zelené pláně připomínající Nový Zéland. Většina obyvatel ostrovů se hlásí k evropskému, novozélandskému či k maorskému původu.

Austrálie je o pořádný kus dál. A ve skutečnosti neexistuje žádný stát či země, která by mohla říci, že má Australany za protinožce. Celý kontinent totiž nemá nikoho, koho by takto mohl označit. Kdybychom Austrálii promítli na protější polokouli, vynořili bychom se uprostřed Atlantiku.