reklama

Odborná studie, o níž informoval server MedicilNewsToday, zjistila, že lidé, kteří usínají v ponožkách, si spánek užijí mnohem více než ti, kteří spí jen v pyžamu nebo nazí.

Podle vědců jsou ponožky takovým malým zázračným receptem, jak dosáhnout kvalitního spánku. Zajišťují totiž správnou termoregulaci těla.

Málokdo ví, že lidská tělesná teplota není stálá. Ačkoliv se vždy jako indikátor zdraví uvádělo 36,6 stupňů, teplota těla během dne stoupá a klesa.

Nejnižší je okolo 4 hodiny ranní, kdy může klesnout o 1 až 2 stupně. A právě zahřátím nohou se rozšiřují cévy, což má za následek lepší tělesnou regulaci tepla a klidnější spánek, popřípadě rychlejší usínání.

Odborníci zjistili, že právě teplota těla má vliv na to, jestli se cítíme ospalí nebo odpočatí. Postupně se během dne zvyšuje a vrcholí v pozdních odpoledních hodinách, kdy se lidé nejvíce cítí bdělí. Večer a v noci se snižuje, a proto jsme ospalí.

Při usínání ale začne teplota těla postupně klesat, a právě proto by měli lidé spát v ponožkách. Paradoxně tím totiž pomáhají snižovat tělesnou teplotu, konkrétně tak, že se teplo uvolňuje z pokožky pryč.

I to je důvod, proč se doporučuje spát v chladnějších místnostech, kde teploty nepřekračují 20 stupňů Celsia. Otázkou zůstává, proč tělo v noci vychládá a k čemu potřebuje ušetřenou energii. Na to vědci zatím nepřišli.