Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Experti poradili mnohem lepší trik

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon špatně.

Podle vědců z American Chemical Society "zaručené" domácí metody vůbec nefungují. Je jedno, jestli si jablko otřete o tričko, utěrku, nebo jej propláchnete pod tekoucí vodou. Tak či tak se podle nich pesticidů nezbavíte.

Jejich používání je přitom dnes už naprosto běžné. Polní škůdci jsou stále odolnější, a proto se zvyšuje agresivita použitých přípravků proti nim. To ale zároveň způsobuje, že se konzument bude jejich přítomnosti na potravině stále obtížněji zbavovat.

Odborníci ale tvrdí, že existuje jednoduchá metoda, jak mít vaše chystané jídlo čisté a bez chemikálií. Stačí k tomu roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda. Ta v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek.

Samotný proces je už ale poněkud obtížnější. Potraviny nestačí v roztoku opláchnout, vědci ji pro docílení nejlepších účinků namočili do roztoku na 15 minut. Ale zafungovalo to.

Lili Heová, která vedla tým výzkumníků, ale tvrdí, že existuje ještě jedna metoda, která je mnohem účinnější. Stačí totiž prý potravinu oloupat. Tím se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje.

Témata:  lidé ovoce

Související

Aktuálně se děje

19. ledna 2025 11:36

Netanjahu potvrdil začátek příměří v Gaze. Hamás řekl, koho propustí

Se zpožděním začalo příměří mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás, které si podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua neplnilo povinnosti vyplývající z dohody. Klid zbraní nastal v 11:15 místního času, když palestinská strana konečně dodala jména prvních rukojmích, kteří mají být propuštěni. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy