Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můžete se alergií nakazit? Lékaři přiznali znepokojivou věc

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Někteří lidé trpí alergií od narození, u jiných se rozvine v průběhu života. Většinou jde o nemoc závislou na vnějších podnětech, teprve nedávno ale lékaři zjistili, že alergii lze získat i jinak. A nový případ je značně znepokojil.

Lékaři před několika měsíci informovali o případu, kdy 46letý muž po transplantaci kostní dřeně, která proběhla v rámci léčby leukémie, získal alergii na kiwi, kterou má i dárkyně dřeně, jeho sestra.

Ačkoliv již dříve lékaři zaznamenali případy, kdy se u pacientů objevila po transplantaci alergie, jednalo se v tomto případě o první případ, kdy prokazatelně došlo k přenosu alergie z dárce na pacienta.

Lékaři se domnívali, že za alergii mohou kmenové buňky v transplantované dřeni. Nejnovější případ je ale znejistil. Ukázal totiž, že alergii lze přenést i při jiných zákrocích.

V časopise Transplantation Proceedings zveřejnili lékaři případ pacientky, která začala trpět alergií na arašídy po transplantaci plic. Žena ji získala od svého dárce.

"Dva týdny po operaci nastaly u této pacientky respirační problémy poté, co snědla sendvič s arašídovým máslem a džemem. Nikdy předtím takovou alergií netrpěla. Při prvních příznacích jsme se zalekli, protože až do konzumace tohoto jídla byl její stav stabilizovaný," uvedl lékař Mazen Odish.

Vědci a lékaři si nyní nejsou jisti, co vše může alergii přenášet. Kromě transplantací, a jak se zdá, tak všeho druhu, ví, že k přenosu alergie může dojít i při transfuzi. V těchto případech ale příznaky časem odezní, zatímco alergie získaná transplantací je doživotní. Odborníci také neznají přesný počet lidí, kteří díky tomuto zákroku začali trpět novými alergiemi.

Témata:  lékaři EuroZprávy.cz alergie nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy