reklama

Podle serveru IFL Science si nejmenovaný 20letý student pravidelně v neděli připravoval jídlo na následující týden. Uvařené špagety i s omáčkou však jednoho dne zapomněl na kuchyňské lince, kde podle medicínské zprávy ležely pět dní v pokojové teplotě.

Po této době si špagety ohřál a snědl. Neobvyklou pachuť údajně přisuzoval nové omáčce. Poté, co se najedl, vyrazil sportovat, ale během třiceti minut se vrátil domů s bolestí hlavu, břicha a žaludeční nevolností.

Následujících několik hodin intenzivně zvracel, a také ho postihl průjem. To jsou poměrně běžné příznaky otravy z jídla, málokdo si však asi představí, že by mohly vést k úmrtí. Něco špatného za život sní většina lidí a většinou se to obejde bez trvalých následků. Podle lékařské zprávy pil postižený student pouze vodu a nevzal si žádné medikamenty ani nevyhledal pomoc.

Druhý den ráno ho nalezli mrtvého. Následné vyšetřování určilo, že zemřel zhruba deset hodin poté, co snědl zkažené jídlo. Byla provedena soudní pitva a vzorky jídla byly poslány do specializované laboratoře. Pitva odhalila nekrózu jater a možné znaky akutní pankreatitidy, zánětu slinivky.

Provedené stěry pak prokázaly přítomnost bakterie Bacillus cereus, která se často vyskytuje právě v případě otravy jídlem, nejčastěji rýží a těstovinami. Vegetativní růst bakterií vede k produkci emetického toxinu, který v tomto případě mladíka zabil. Ve většině případů nicméně proběhne otrava mírněji a k úmrtí nedochází. Projevuje se zvracením, nevolností a průjmy.

Případ se měl odehrát již v roce 2008, lékařská zpráva, v níž je incident popsán, pochází z roku 2011.

2 komentáře (Poslední 30.01. 19:22) Napište svůj názor

reklama