Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otrava jídlem může být smrtelná: Mladík snědl špagety, za pár hodin zemřel

Špagety vám mohou zachránit život
Špagety vám mohou zachránit život
Foto: Pixabay

Věděli jste, že vás může otrava starým jídlem stát víc, než jen probdělou noc na sociálním zařízení? Jeden belgický student, který snědl pět dní staré těstoviny, na následky otravy do deseti hodin zemřel.

Podle serveru IFL Science si nejmenovaný 20letý student pravidelně v neděli připravoval jídlo na následující týden. Uvařené špagety i s omáčkou však jednoho dne zapomněl na kuchyňské lince, kde podle medicínské zprávy ležely pět dní v pokojové teplotě.

Po této době si špagety ohřál a snědl. Neobvyklou pachuť údajně přisuzoval nové omáčce. Poté, co se najedl, vyrazil sportovat, ale během třiceti minut se vrátil domů s bolestí hlavu, břicha a žaludeční nevolností.

Následujících několik hodin intenzivně zvracel, a také ho postihl průjem. To jsou poměrně běžné příznaky otravy z jídla, málokdo si však asi představí, že by mohly vést k úmrtí. Něco špatného za život sní většina lidí a většinou se to obejde bez trvalých následků. Podle lékařské zprávy pil postižený student pouze vodu a nevzal si žádné medikamenty ani nevyhledal pomoc.

Druhý den ráno ho nalezli mrtvého. Následné vyšetřování určilo, že zemřel zhruba deset hodin poté, co snědl zkažené jídlo. Byla provedena soudní pitva a vzorky jídla byly poslány do specializované laboratoře. Pitva odhalila nekrózu jater a možné znaky akutní pankreatitidy, zánětu slinivky.

Provedené stěry pak prokázaly přítomnost bakterie Bacillus cereus, která se často vyskytuje právě v případě otravy jídlem, nejčastěji rýží a těstovinami. Vegetativní růst bakterií vede k produkci emetického toxinu, který v tomto případě mladíka zabil. Ve většině případů nicméně proběhne otrava mírněji a k úmrtí nedochází. Projevuje se zvracením, nevolností a průjmy.

Případ se měl odehrát již v roce 2008, lékařská zpráva, v níž je incident popsán, pochází z roku 2011.

Témata:  neštěstí otrava jídlo viry a bakterie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy