reklama

Existuje několik slov, která - když jsou často používána v hovoru - mohou naznačovat, že jste ve stresu, zjistila nová americká studie, o které informuje server The Independent.

Podle skupiny odborníků na řeč lidé ve stresu přirozeně používají více příslovcí, jako například „opravdu", „tak" a „velmi". Navíc tito lidé obecně méně mluví, zjistili experti.

Studie, která byla publikována v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences, zkoumala vzorové řeči 143 dobrovolníků, z nichž každý nosil záznamník hlasu, který byl zapnutý každých pár minut po dobu dvou dnů.

Matthias Mehl, psycholog z Arizonské univerzity, následně přepsal a studoval nahrávky a poslouchal opakovaná slova a výrazy. Zvláště se zajímal o to, jak dobrovolníci používají zájmena a přídavná jména. „Samy o sobě nemají žádný význam, ale objasňují, co se děje," vysvětluje Mehl.

On a tým dalších odborníků se zaměřili na úroveň psychického stresu účastníků tím, že se sledovali expresi genu v bílých krvinkách. Vedle zjištění, že stresovaní účastníci více používají příslovce, zjistili, že je méně pravděpodobné, že budou používat zájmena třetích osob, například „jejich" a „oni". To může být způsobeno skutečností, že lidé mají tendenci se soustředit na sebe, když se cítí pod tlakem, než aby mysleli na ty kolem sebe, myslí si výzkumní pracovníci.

Dospěli k závěru, že řečové vzorce jsou lepší ukazatel úrovně stresu než osobní hodnocení dobrovolníka. Stresem už se zabývala celá řada výzkumů, propojení s řečovými vzory je ale relativně nový přístup, vysvětluje David Creswell, psycholog z Carnegie Mellon University v Pittsburghu. Creswell uvedl, že studie „přináší obrovský příslib do budoucna", protože poskytuje hlubší pochopení toho, jaký vliv na naše zdraví mohou mít psychologické tlaky.