reklama

M*A*S*H je celosvětově známý americký televizní seriál z prostředí mobilní armádní chirurgické nemocnice v době korejské války. v letech 1972–1983 je vysílala stanice CBS. Vznikl po úspěchu celovečerního filmu M*A*S*H od režiséra Roberta Altmana, který shlédlo jen v Americe 14 miliónů diváků. Od začátku byl seriál natáčen jako protiválečný.

Naopak úplně poslední epizoda, která byla odvysílána jako dvouhodinový televizní film M.A.S.H.: Nashledanou, sbohem a amen, se stala nejsledovanějším pořadem v dějinách americké televize. Dívalo se na něho rekordních 125 miliónů diváků.

Film i seriál vznikly na motivy knihy Hiestera Richarda Hornbergera Jr., který psal pod speudonymem Richard Hooker. Při psaní hnihy čerpal z vlastních zkušeností, sám totiž u MASH sloužil, ne ovšem u jednotky 4077, ale u 8055. Traduje se, že Hornberger údajně neměl rád to, jak Alan Alda ztvárnil Hawkeye v televizním seriálu, upřednostňoval film Roberta Altmana, ve kterém Pierce hrál Donald Sutherland.

img-responsive

Seriál M*A*S*H | foto: Reprofoto YouTube

 I když první epizody seriálu úspěch neměly – magazín Time dokonce první díl označil za propadák sezóny, postupem času se jeho sledovanost zvyšovala. Dlouho se nevědělo, jestli se po natočení 22 epizod bude pokračovat, ale pak televize CBS požádala o další díly.

Paradoxně se brzy dr. Pierce a potažmo Alda stal hlavní hvězdou seriálu, což po třetí sezóně motivovalo k odchodu W. Rogerse alias Trappera a McLeana Stevensona, představitele velitele jednotky pplk. Henry Blakea. Ti byli zklamáni, že jejich postavy nedostávají srovnatelný prostor. Alda naproti tomu vytrval v seriálu až do konce a později i režíroval nebo napsal některé epizody.

Když Stevenson oznámil, že chce ze seriálu odejít, scénáristé napsali díl, ve kterém je Henry poslán domů. V poslední scéně pak všem Radar oznámí, že Blakeův vrtulník byl sestřelen. Stránku scénáře, která tento okamžik popisovala, herci dostali až těsně předtím, než se scéna začala točit. Do té doby si herci mysleli, že jim Radar řekne, že Henry dorazil v pořádku domů.

Proč tvůrci sehráli takovou habaďůru? Chtěli docílit toho, aby scéna byla zahrána co nejreálněji. Zafungovalo to tak dobře, že jeden z doktorů nechtěně upustil na zem chirurgický nástroj, který zařinčel. Scéna se kvůli tomu natáčela ještě jednou, nakonec se ale tvůrci rozhodli použít původní záběr. Navíc si díky tomu měli diváci uvědomit, že v Koreji šlo o skutečnou válku, při které lidé umírali. 

MASH 4077 se dozvěděla o smrti Henryho Blakea | zdroj: YouTube

Díky tomu seriálový svět získal jednu z nejdojemnějších scén v historii. Fanoušci ale nejprve tak nadšení nebyli. Když postava Henryho Blakea tragicky zemřela, producenty zaplavilo víc než 1 000 dopisů od rozzlobených příznivců seriálu. Také se zvedla velká vlna nevole vůči stanici CBS a 20th Century Fox.

Paradoxní také je, že se Stevenson původně zúčastnil se konkurzu na roli Hawkeyho Pierce. Jenže tvůrci seriálu byl nakonec přesvědčen, aby ztvárnil roli podplukovníka Henryho Blakea. Za svůj výkon byl celkem třikrát nominován na cenu Emmy v herecké kategorii a jednou za scénář. Když za tři sezóny sitcom opouštěl údajně prohlásil: „Lidé milovali Henryho Blakea, nikoli McLeana Stevensona.“

Pravdou je, že Stevenson už v žádné další roli takovou popularitu nezískal. Natočil sice několik seriálů a filmů, v devadesátých letech se na televizní obrazovce objevoval jen sporadicky. Herec zemřel v