reklama

Pokud chcete zdravé pečivo, rozhodujte se na základě „celozrnnosti“. V praxi je to jednoduché – jde o výrobky obsahující celá zrna. To asi není potřeba zvláště zdůrazňovat. Když se nad tím ale skutečně zamyslíte – opravdu váš včerejší celozrnný chléb obsahoval celá zrna? Nacházely se v něm klíčky a otruby? Právě ty obsahují nejen vlákninu, ale i bílkoviny, vitamíny a minerály, které jsou pro tělo mimořádně prospěšné. Pokud najdete pečivo, které je 100% celozrnné, máte vyhráno.

Měli byste dbát i na to, aby chléb neobsahoval příměsi jako například umělé příchuti, barviva a konzervační látky. Vyhněte se i částečně hydrogenovaným olejům. Zkuste si přečíst přísady nahlas – pokud některou z nich nebudete umět vyslovit a ani po zběžném googlování nebudete vědět, co to vlastně je, neberte to.

Už jste to nejednou slyšeli a my to řekneme znovu - vláknina je pro vaši stravu rozhodující. Pomáhá udržovat naše tělo zdravé, podporuje střevní pohyby a zlepšuje zdraví střev. Zjistěte, kolik gramů vlákniny připadá na kus pečiva - v ideálním případě by to mělo být něco přes tři gramy, radí lékaři. Dospělý člověk by měl sníst alespoň 25 gramů vlákniny denně, polovina denního příjmu zrn by měla být celozrnná. 

Pokud se ptáte, zda je tmavé pečivo opravdu zdravější než to bílé, odpověď je jednoduchá - záleží na druhu. Velká část tmavého pečiva je pouze klasické bílé pečivo obarvené barvivy. Barvou se dá zákazník dobře oklamat. Kupujete si v supermarketu „celozrnnou" kaiserku? Buďte si jisti, že se nejedná o 100% celozrnné pečivo.

U výběru pečiva platí jedno zásadní pravidlo – zajímejte se o složení. Naučte se číst obaly potravin celkově, ne jen u chleba či housek.

Loading...

2 komentáře (Poslední 23.02. 14:12) Napište svůj názor

reklama