reklama

There Must Be More To Life Than This. Titul jedné z autorských písniček legendárního Freddieho Mercuryho naznačuje, že na světě přece musí být něco víc. Když posloucháte roky nevydanou verzi písně, na níž se podílel i fenomenální Michael Jackson, možná tomu i věříte.

Původně se zmíněná písnička objevila na jediném opravdu sólovém albu Mercuryho Mr. Bad Guy, které vyšlo v dubnu 1985. Zpěvák ji původně napsal pro Queen, ale jak bývalo u kapely zvykem, zdaleka ne všechny písně se dostaly na album. There Must Be More To Life Than This potkal tenhle osud při nahrávání desky Hot Space, která vyšla v roce 1982.

O tři roky později ji ale Mercury vytáhl z šuplíku. Během nahrávání sólového alba vznikly dvě verze, tou druhou byl duet Mercuryho s Jacksonem. Obě hudební ikony spolu tehdy natočily i písně State of Shock (později ji Jackson vydal s Mickem Jaggerem) a Victory, která dodnes zůstává jen kdesi v archivech.

Na desku Mr.Bad Guy se nakonec dostala sólová verze bez Jacksonova hlasu. Hvězdný duet si musel na svou chvíli slávy počkat další dvě desetiletí.

Po Jacksonově smrti v roce 2009 se kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor rozhodli získat práva na vydání všech tří písní, které Mercury s Jacksonem nahráli. Nakonec se se zástupci Michaela Jacksona dohodli na tom, že vyjde právě jen There Must Be More To Life Than This.

„Byl tu ještě další song, který Freddie s Michaelem udělal, který se jmenoval State of Shock a měl masivní rockový zvuk. Bohužel jsme mohli mít jen jednu nahrávku s Michaelem, což je obrovská škoda,“ vzpomínal později Roger Taylor.

Píseň se nakonec objevila na albu Queen Forever, které vyšlo v listopadu 2014. Jednalo se o originální verzi Queen z nahrávání Hot Space. V Japonsku se třiadvacet let po Mercuryho smrti dostala na 39. příčku tamní hitparády. Důkaz, že v Asii rezonuje hudba Queen dodnes.