reklama

To, že bychom plíseň neměli jíst, je samozřejmé. Jenže co když plíseň zasáhla jen kousek ovoce a zbytek vypadá stále lákavě? Podle gastroenterologa Rudolpha Bedforda vám v takovém případě za normálních okolností zdravotní problémy nehrozí. „Pokud máte zdravý imunitní systém, plesnivé jídlo strávíte stejně dobře jako jiné,“ vysvětluje.

Plíseň sice může být nebezpečná, skutečnou hrozbou však bývá málokdy, vysvětluje odborník pro magazín womenshealthmag.com. Mikroskopické spóry se přenášejí na výrobky prostřednictvím vzduchu, vody a hmyzu. I když je na některých potravinách plíseň žádaná – vzpomeňme si třeba na některé druhy sýra, co se týče šedých až zelených plísní na ovoci a zelenině, je to právě naopak.

Co dělat, když mi bude špatně?

Jak dodává gastroenterolog, z podobného ovoce vám může být nevolno. Nemohou za to ovšem toxiny v plísni, ale spíše chuť. Pokud sníte plesnivé ovoce a objeví se u vás nepříjemné příznaky jako větší nevolnost a zvracení, je třeba už navštívit lékaře! Může se totiž stát, že další fází budou dýchací potíže, které by mohla způsobit alergická reakce na plíseň.

Pokud se vyskytnou podobné problémy, je dobré sáhnout po projímadle na pročištění organismu nebo si vzít léky, které potlačují zvracení, radí Bedford. Ten jedním dechem dodává, že už 30 let působí jako lékař a za tu dobu se nesetkal s člověkem, který by musel být po snědení plísně hospitalizován.

Co můžeme sníst i s plísní? 

Plíseň na potravině poznáme jednoduše už pouhým okem. „Chlupatý" povrch bílé či zelené skvrny. Pokud je plíseň začínající, obvykle ji vyřízneme. Některé potraviny jsou pak normálně jedlé – záleží ale na druhu jídla napadeného plísní. Každá plíseň má své kořeny, pomocí kterých se toxické látky šíří celým vnitřkem potraviny. I proto je většinou nejlepší celou potravinu vyhodit do koše.

Objevují se ovšem i názory, že některé potraviny jsou po odříznutí plísně dál poživatelné. Platí to třeba pro tvrdé sýry a salámy a pro pevné ovoce a zeleninu. Pokud ale najdete plíseň na měkkém ovoci, měkkém sýru, pečivu, masu, jogurtu nebo třeba džemu, raději to vyhoďte celé.

Jak zabránit plísním? 

Plísni se dá některými kroky předejít, nebo je aspoň omezit šanci, že se objeví. Obecně se jí nejlépe daří ve vlhkém a teplém prostředí. Proto je nejlepší potraviny nechávat v ledničce, která je udržována v čistotě. Plísni zabráníte vhodnou vlhkosti v domácnosti, její hodnota by neměla přesáhnout 40 procent.