reklama

Milujete šálek černé kávy? Tak pak jste možná někdo, kdo preferuje výraznější chutě a kdo více přemýšlí nad svým zdravím, nebo prostě pijete kávu tak, jak si myslíte, že se správně pije. Vědci však přišli s alternativním vysvětlením. Zřejmě jste psychopati. 

Studii zveřejnil časopis Appetite. Podle ní existuje souvislost mezi oblibou černé kávy a sklony k sadismu a psychopatickými projevy. Analýza vyšla ze vzorku 1 tisíce dospělých, kterých se výzkumníci ptali na to, co rádi jedí a popíjejí. Následně byly stejným respondentům kladeny otázky ohledně jejich osobnosti, které měly odhalit skryté nebo zjevné sklony k sadismu, narcismu a psychopatie. 

Výzkumníci z Innsbrucké univerzity ze šetření zjistili, že obliba hořké černé kávy souvisí s psychopatickými sklony jejích konzumentů. Ten, kdo má rád hořké pokrmy, má prý zároveň zálibu v "každodenním sadismu", tedy v touze způsobovat druhým lehkou bolest. 

Výstražný majáček se ale nerozsvítil jen u milovníků černé kávy. Stejné výsledky vykázali také milovníci ředkviček, celeru a nápoje Tonic. I u nich je větší pravděpodobnost, že budou vykazovat antisociální rysy. 

Tato studie není první, která by dokazovala spojitost mezi lidskými chutěmi a osobností. Předchozí studie například tvrdily, že milovníci sladkého jsou mnohem ochotnější někomu pomoci a jsou relativně smířliví. Naopak ti, co raději hořké, jsou nepřátelštější a často sahají k morálním úsudkům. 

Pokud tak budete na prvním rande a váš protějšek si objedná černou kávu a pak to zají celerem nebo ředkvičkou, měli byste vědět, do čeho jdete.