reklama

Ať žije noční nahota! Má mnohem více kladných stránek, než se obvykle soudí. Sice je nepříjemné lézt nahý pod studenou přikrývku, ale spánek v rouše Adamově má mnohé výhody.

Že se musíte dobře přikrýt, abyste mohli pěkně spát? Naopak, budete-li nazí, vaše tělo bude bojovat proti chladu. Zapomeňte na pyžamo a boxerky, neboť jen brání správnému krevnímu oběhu. Navíc oblečení brání tomu, aby se tělesné teplo pod přikrývkou šířilo. 

A to není všechno: nahota vám dá pocit pohodlí a uvolní téměř všechno svalové napětí. Zapomeňte na zažitý názor, že nahota brání dobrému spánku.

Nejen že si odpočinete, ale zároveň spalujete kalorie. Jak se to děje? Jestliže je vám zima, spalujete více kalorií, neboť tělo vydává energii na to, aby se zahřálo. V té chvíli se uvolňují hormony přispívající ke shazování kilogramů, regeneruje se pokožka a kostní buňky.

Spát nahý rovněž přispívá k tomu, abychom si zachovali mládí. Chceme všichni vypadat dobře, že? Řešení nám leží pod nosem, či spíše pod peřinou. Když jdete spát oblečený a je vám teplo, narušuje to uvolňování melaninu a růstového hormonu. To jsou dva hlavní hormony bránící stárnutí těla. Snížíte-li teplotu těla, například tím, že spíte bez oblečení, tyto hormony se uvolňují a regenerují organismus. 

Naše tělo vyrábí endorfin, nazývaný hormon štěstí, a to nám pomáhá snáze a rychleji se uzdravit, jestliže jsme nemocní. Navíc se regenerují ženské hormony a za nižší teploty lépe fungují.

Kdo by věřil, že spánek bez oděvu s sebou přináší tolik výhod? A tady je další přínos: prevence infekcí. Vlhká místa těla, zejména intimní partie, potřebují volně dýchat, ale tomu brání oblečení a teplo podporuje množení bakterií.

Dalším přínosem je dotek s partnerem. Kontakt s jeho tělem zvyšuje sexuální vzrušení.