Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zelený trávník u domu přírodě škodí, zjistila studie

Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Foto: Crestyl

Okolí domů často zdobí krásné zelené trávníky, na nichž si jejich majitelé dávají záležet. Myslí si, že tím prospívají nejen svému okolí, ale i přírodě. Podle vědců je to však přesně naopak.

Trávníky podle odborníků prospívají lidem, městům i přírodě jen minimálně. Naopak jim spíše škodí. Péče o ně totiž spotřebuje ohromné množství vody, času i ropných produktů.

Vyplývá to ze studie zveřejněné v časopise ScienceMag, v níž vědci uvedli, že lidé obecně poukazují na pozitivní dopady trávníků. Ty totiž produkují kyslík, pohlcují uhlík, odstraňují vzdušné nečistoty a snižují erozi.

Ve městech mají navíc estetický dopad a domy obestřené krásným zeleným trávníkem jsou pro mnoho lidí lákavé na pohled. Ve skutečnosti ale jde o pozlátko, za nímž se skrývá hrozba.

Podle odborníků jsou současné vlny veder k trávníkům nehostinné. Ty díky tomu představují spíše hrozbu než užitek. Podle odborníků sice stále pomáhají snižovat teplotu ve městě, ale jakýkoliv jiný druh zeleně je užitečnější.

Trávníky totiž spotřebují extrémní množství vody. Péče o ně navíc bere poměrně hodně času a stojí i drahocenné suroviny, ať už elektřinu, nebo ropu. Přispívají také ke znečišťování podzemních vod.

Témata:  lidé bydlení domy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy