Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotbalová hvězda Messi u soudu: Dostal téměř dva roky za daňové úniky

Lionel Messi
Lionel Messi
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Barcelona - Tak to je tedy gól. Hvězda Barcelony Lionel Messi byl společně se svým otcem odsouzen k 21 měsícům vězení za daňové úniky.

Fotbalista Lionel Messi a jeho otec dostali u soudu v Barceloně za daňové podvody trest 21 měsíců vězení. Za mříže však nemusí. Podle španělských zákonů si mohou odsouzení za nenásilné trestné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat tresty kratší než dva roky na podmínku na svobodě.

Argentinská hvězda Barcelony musí navíc podle verdiktu soudu zaplatit pokutu dva miliony eur (54 milionů korun). Jeho otec Jorge musí doplatit 1,5 milionu eur (40 milionů korun). Oba se mohou proti rozsudku odvolat k nejvyššímu soudu.

Pětinásobný nejlepší fotbalista světa Messi neodvedl na daních více než čtyři miliony eur z příjmů z osobnostních práv.

U soudu se bránil tvrzením, že o daňových záležitostech nic nevěděl a věřil svým právníkům. "Koncentroval jsem se jenom na fotbal a věřil jsem otci a právníkům, které jsem pověřil, aby se o vše postarali," uvedl devětadvacetiletý Messi v červnu před soudem. Proto prý bez váhání podepsal předložené smlouvy a o víc se nezajímal.

To potvrdil jeho otec Jorge, který za věc převzal plnou zodpovědnost. "Jediné, co jsem synovi řekl, že o jeho práva se postará určená společnost," uvedl. Podle prokurátora měl nicméně fotbalista o svých finančních záležitostech dostatečný přehled na to, aby za ně mohl nést zodpovědnost.

Témata:  Lionel Messi fotbal daně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy