Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akné trápí většinu populace. Jak jej léčit?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Praha - Akné je nejčastější chronické onemocnění kůže. Nejčastěji trápí náctileté, ale ani v dospělosti nemá člověk vyhráno. Vážné formy této choroby je nutné léčit, aby se zabránilo zjizvení pokožky.

Projevy akné má za život 95 procent lidí. Nejčastěji trápí náctileté, může být i v dospělosti: trudovitostí trpí 64 procent lidí nad 25 let a až pět procent mezi 40 až 49 lety.

Kožní lékařka Zuzana Nevoralová ze specializované poradny pro akné v Nemocnici Jihlava zdůraznila, že se první výsledky léčby projeví za několik měsíců, pak několik let pokračuje udržovací léčba.

Ucpané vývody mazových žláz vedou k tvorbě černých teček, vřídků, uhrů a pupínků v obličeji, na hrudi, ramenou a zádech, popsala lékařka. Pacienti nesou velmi těžce zejména postižení obličeje, straní se lidí, mladí nechtějí chodit do školy, dospělí jsou častěji nezaměstnaní, časté jsou projevy deprese.

Akné častěji trápí ženy, což souvisí s hormony. Vliv má dědičnost. Kuřákům se doporučuje přestat kouřit a obézním zhubnout. Akné může vzniknout i v reakci na mastnou kosmetiku, vitamín B, léky na epilepsii, anabolika či z kontaktu s dehtem či chlórem.

"Oproti dobám minulým zaznamenala léčba akné velký pokrok. K dispozici je řada kvalitních léků a léčebných prostředků. Akné se hojí pomalu a pro úspěch je nezbytná trpělivost, vytrvalost a pravidelná léčebná péče," uvedla lékařka. Rodiče by neměli u potomků problémy s trudovitostí přehlížet a čekat, že z ní vyrostou. Čím dřív se začne s léčbou, tím je větší šance, že nemoc nezanechá jizvy.

"Mýty o čokoládě a jiných potravinách údajně zhoršujících akné jsou překonány. Zatím je prokázán pouze příznivý vliv redukční diety u obézních osob. Je také nutno omezit nebo vyloučit kouření," shrnula Nevoralová.

Stejně jako u dalších kožních onemocnění může za akné částečně vnitřní pohoda organismu. Pokud bude tělo vystavováno neustálým stresům, je nasnadě, že se to projeví i na stavu zdraví pokožky.

Akné není infekční, proto nelze přenést na jinou osobu, vyvrací vitalion.cz další z mýtů. Škrábáním nebo neodborným ošetřováním se ale může roznést například na jiná místa na obličeji, protože rozneseme bakterie i do jiných, zatím nenakažených mazových kanálků.

Témata:  zdraví nemoc ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy