Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestrovské pohoštění: Jak připravit ty nejlepší chlebíčky a jednohubky?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Silvestr je ideální příležitostí k oslavám s přáteli a rodinou, a to nejen díky přípitkům, ale i skvělému jídlu. Pokud chcete své hosty ohromit, připravili jsme pro vás několik chutných a snadných receptů, které se budou hodit pro každou oslavu.

1. Mini sendviče s lososem a avokádem

Ingredience:
1 bageta nebo několik menších rohlíků
200 g uzeného lososa
1 avokádo
100 g smetanového sýra
Čerstvá pažitka
Citronová šťáva
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a opečte je na pánvi nebo v toustovači. Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se smetanovým sýrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Na každý plátek bagety naneste avokádovou směs, přidejte kousek uzeného lososa a posypte čerstvou pažitkou. Podávejte jako malé, chutné jednohubky.

2. Mini quiche s brokolicí a sýrem

Ingredience:
1 balení listového těsta
150 g brokolice
100 g strouhaného sýra (např. čedar)
2 vejce
100 ml smetany na vaření
Sůl, pepř a muškátový oříšek

Postup:
Brokolici uvařte ve vroucí vodě asi 3-4 minuty, poté ji sceďte a jemně nakrájejte. V míse smíchejte vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vyválejte listové těsto a vykrájejte malé kolečka, která vložíte do formiček na muffiny. Na dno každého kolečka dejte kousek brokolice, zalijte vaječnou směsí a posypte strouhaným sýrem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud se quiche nezpevní a nezačne zlátnout.

3. Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Ingredience:
1 bageta nebo ciabatta
4 zralá rajčata
1 stroužek česneku
Čerstvá bazalka
Olivový olej
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a opečte je na pánvi nebo v troubě. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a smíchejte je s nasekanou bazalkou, olivovým olejem, drceným česnekem, solí a pepřem. Na opečené bagetky rozložte rajčatovou směs a ihned podávejte.

4. Kuličky z tvarohu a bylinek

Ingredience:
200 g tvarohu
100 g smetanového sýra
1 stroužek česneku
Čerstvé bylinky (pažitka, petržel, tymián)
Sůl a pepř
Ořechy na obalení (vlašské, lískové nebo mandle)

Postup:
V misce smíchejte tvaroh, smetanový sýr, nadrcený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř. Ze směsi tvarujte malé kuličky. Každou kuličku obalte v drcených oříškách. Podávejte jako zdravý a chutný předkrm.

5. Slané tyčinky s parmazánem

Ingredience:
1 balení listového těsta
100 g strouhaného parmazánu
1 vejce (na potření)
Sůl

Postup:
Listové těsto rozválejte na tenký plát. Posypte ho strouhaným parmazánem a jemně přitlačte, aby sýr přilnul. Nakrájejte na tenké pruhy a potřete je rozšlehaným vejcem. Posypte trochou soli a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut, dokud nezezlátnou.

6. Sýrový talíř s ovocem a ořechy

Ingredience:
Různé druhy sýrů (brie, cheddar, camembert, gorgonzola)
Hroznové víno, jablka, fíky
Ořechy (vlašské, mandle, lískové)
Med

Postup:
Na talíř naaranžujte různé druhy sýrů, ovoce a ořechy. Před podáváním přidejte na talíř trochu medu pro sladkou tečku.

7. Chlebíčky

Ingredience:
1 bochník bílého chleba nebo veky
200 g salámu (např. vídeňský nebo šunkový)
150 g taveného sýra
2 vejce
100 g majonézy
1 lžíce hořčice
1 okurka
Několik listů hlávkového salátu
Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Chleba nebo veku nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte majonézu, tavený sýr, hořčici, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, aby byla hladká. Uvařte vejce na tvrdo a nakrájejte je na kolečka. Na každý plátek chleba položte list hlávkového salátu, na něj namažte připravenou sýrovou směs. Na vrch dejte kolečko vejce, okurku a plátek salámu. Ozdobte čerstvou petrželkou nebo pažitkou a ihned podávejte.

8. Sladké a slané jednohubky

Ingredience na slané jednohubky:
1 bageta nebo ciabatta
100 g šunky
100 g krémového sýra (např. philadelphia)
2 avokáda
1 červená cibule
Čerstvá rukola
Olivový olej
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi nebo v troubě. Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s trochou olivového oleje, solí a pepřem. Na každý plátek bagety naneste vrstvu avokádové směsi, přidejte kousek šunky, na jemno nakrájenou červenou cibuli a rukolu.
Podávejte ihned nebo do chvíle, než se hosté usadí ke stolu.

Ingredience na sladké jednohubky:
1 balení listového těsta
100 g nutelly
Několik banánů
50 g strouhaného kokosu (volitelně)

Postup:
Listové těsto rozválejte a vykrajujte malé kolečka pomocí sklenice. Na každé kolečko dejte lžičku nutelly a zavřete je do tvaru kapsičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud nezrůžoví. Banány nakrájejte na kolečka a na každou jednohubku položte banán a posypte trochou strouhaného kokosu pro extra chuť. 

Témata:  Silvestr recepty a vaření

Související

Aktuálně se děje

22. dubna 2025 11:01

Vatikán zveřejnil detaily pohřbu papeže Františka

Vatikán dnes uvedl, že rakev s ostatky papeže Františka bude vystavena veřejnosti v bazilice sv. Petra ve středu ráno. Samotný pohřeb se pak uskuteční v sobotu v 10 hodin místního času. Podle nově zveřejněného prohlášení bude pohřební liturgii na náměstí svatého Petra vést kardinál Giovanni Battista Re, děkan Kolegia kardinálů. Po skončení obřadu bude rakev převezena do baziliky Santa Maria Maggiore, kde bude papež pohřben. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy