Silvestr je ideální příležitostí k oslavám s přáteli a rodinou, a to nejen díky přípitkům, ale i skvělému jídlu. Pokud chcete své hosty ohromit, připravili jsme pro vás několik chutných a snadných receptů, které se budou hodit pro každou oslavu.
1. Mini sendviče s lososem a avokádem
Ingredience:
1 bageta nebo několik menších rohlíků
200 g uzeného lososa
1 avokádo
100 g smetanového sýra
Čerstvá pažitka
Citronová šťáva
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a opečte je na pánvi nebo v toustovači. Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se smetanovým sýrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Na každý plátek bagety naneste avokádovou směs, přidejte kousek uzeného lososa a posypte čerstvou pažitkou. Podávejte jako malé, chutné jednohubky.
2. Mini quiche s brokolicí a sýrem
Ingredience:
1 balení listového těsta
150 g brokolice
100 g strouhaného sýra (např. čedar)
2 vejce
100 ml smetany na vaření
Sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup:
Brokolici uvařte ve vroucí vodě asi 3-4 minuty, poté ji sceďte a jemně nakrájejte. V míse smíchejte vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vyválejte listové těsto a vykrájejte malé kolečka, která vložíte do formiček na muffiny. Na dno každého kolečka dejte kousek brokolice, zalijte vaječnou směsí a posypte strouhaným sýrem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud se quiche nezpevní a nezačne zlátnout.
3. Bruschetta s rajčaty a bazalkou
Ingredience:
1 bageta nebo ciabatta
4 zralá rajčata
1 stroužek česneku
Čerstvá bazalka
Olivový olej
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a opečte je na pánvi nebo v troubě. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a smíchejte je s nasekanou bazalkou, olivovým olejem, drceným česnekem, solí a pepřem. Na opečené bagetky rozložte rajčatovou směs a ihned podávejte.
4. Kuličky z tvarohu a bylinek
Ingredience:
200 g tvarohu
100 g smetanového sýra
1 stroužek česneku
Čerstvé bylinky (pažitka, petržel, tymián)
Sůl a pepř
Ořechy na obalení (vlašské, lískové nebo mandle)
Postup:
V misce smíchejte tvaroh, smetanový sýr, nadrcený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř. Ze směsi tvarujte malé kuličky. Každou kuličku obalte v drcených oříškách. Podávejte jako zdravý a chutný předkrm.
5. Slané tyčinky s parmazánem
Ingredience:
1 balení listového těsta
100 g strouhaného parmazánu
1 vejce (na potření)
Sůl
Postup:
Listové těsto rozválejte na tenký plát. Posypte ho strouhaným parmazánem a jemně přitlačte, aby sýr přilnul. Nakrájejte na tenké pruhy a potřete je rozšlehaným vejcem. Posypte trochou soli a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut, dokud nezezlátnou.
6. Sýrový talíř s ovocem a ořechy
Ingredience:
Různé druhy sýrů (brie, cheddar, camembert, gorgonzola)
Hroznové víno, jablka, fíky
Ořechy (vlašské, mandle, lískové)
Med
Postup:
Na talíř naaranžujte různé druhy sýrů, ovoce a ořechy. Před podáváním přidejte na talíř trochu medu pro sladkou tečku.
7. Chlebíčky
Ingredience:
1 bochník bílého chleba nebo veky
200 g salámu (např. vídeňský nebo šunkový)
150 g taveného sýra
2 vejce
100 g majonézy
1 lžíce hořčice
1 okurka
Několik listů hlávkového salátu
Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Chleba nebo veku nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte majonézu, tavený sýr, hořčici, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, aby byla hladká. Uvařte vejce na tvrdo a nakrájejte je na kolečka. Na každý plátek chleba položte list hlávkového salátu, na něj namažte připravenou sýrovou směs. Na vrch dejte kolečko vejce, okurku a plátek salámu. Ozdobte čerstvou petrželkou nebo pažitkou a ihned podávejte.
8. Sladké a slané jednohubky
Ingredience na slané jednohubky:
1 bageta nebo ciabatta
100 g šunky
100 g krémového sýra (např. philadelphia)
2 avokáda
1 červená cibule
Čerstvá rukola
Olivový olej
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi nebo v troubě. Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s trochou olivového oleje, solí a pepřem. Na každý plátek bagety naneste vrstvu avokádové směsi, přidejte kousek šunky, na jemno nakrájenou červenou cibuli a rukolu.
Podávejte ihned nebo do chvíle, než se hosté usadí ke stolu.
Ingredience na sladké jednohubky:
1 balení listového těsta
100 g nutelly
Několik banánů
50 g strouhaného kokosu (volitelně)
Postup:
Listové těsto rozválejte a vykrajujte malé kolečka pomocí sklenice. Na každé kolečko dejte lžičku nutelly a zavřete je do tvaru kapsičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud nezrůžoví. Banány nakrájejte na kolečka a na každou jednohubku položte banán a posypte trochou strouhaného kokosu pro extra chuť.
Témata: Silvestr, recepty a vaření
Související
31. prosince 2024 17:47
31. prosince 2024 16:01
29. prosince 2024 21:51