Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatomartinské rohlíčky: Víte, jak na ně? K dnešnímu dni patří jako husa či víno

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.
Foto: Depositphotos

Dnes je 11. listopadu a pranostika říká, že svatý Martin může přijet na bílém koni. Se svátkem se pojí i tradiční pokrmy a nápoje, především husa a víno. Připravit si můžete také svatomartinské rohlíčky. Víte, jak na ně? 

Svatomartinské rohlíčky dělíme na kynuté a nekynuté, přičemž ty druhé jsou o něco méně pracné. Posoudit to ostatně můžete sami, jelikož přinášíme recept, jak si je připravit doma.

Potřebovat budete asi půl kila hladké mouky, moučkový cukr do těsta i náplně, dva vaječné žloutky i bílky, čtvrt litru smetany, čtvrt kila změklého másla, špetku soli a 175 gramů mletých vlašských ořechů.

V míse promícháme mouku s cukrem, postupně přidáme žloutky a dodáme smetanu. Při neustálém promíchávání ještě doplníme máslo a špetku soli. Těsto vypracujeme na pomoučeném válu do bochánku, který zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinku odpočívat.

Čekání si zkrátíme přípravou náplně, smícháme ořechy s cukrem a vaječnými bílky. Těsto pak rozdělíme na díly, z nichž vypracujeme kuličky, které rozválíme na kruhové placky a nakrájíme na díly. Na širší konec pak dáme lžíci náplně a zavineme rohlíček do podkovy.

Troubu si nastavíme na 180 °C, rohlíčky rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme asi dvacet minut dozlatova. Hotové pečivo ještě můžeme poprášit cukrem.

Témata:  vaření recepty

Související

Aktuálně se děje

10. prosince 2024 12:25

Tajné recepty Evy Burešové. Hvězda prozradila, jak se ze dne na den dala dohromady

Mezi celebrity, které se v posledních dnech potýkaly se zdravotními problémy, patřila i Eva Burešová. Dokonce se musela omluvit z jednoho muzikálového představení. Druhý den už ale byla z nejhoršího venku i díky některým zaručeným receptům. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy