Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Turků vyšly do ulic. Podporují Erdogana a demokracii

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Istanbul - Tisíce Turků se dnes shromáždily na manifestaci v centru Istanbulu. Vyjadřují svou podporu demokracii, v mnoha případech ale také odmítavý postoj k výjimečnému stavu.

Ten vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan po nedávném nezdařeném vojenském převratu. Manifestaci svolala hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) a připojili se k ní i příznivci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), uvedla agentura AFP.

Shromáždění začalo oficiálně kolem 17:00 SELČ na náměstí Taksim, kolem nějž byly rozmístěny bezpečnostní zátarasy a připraveny televizní štáby. V patnáctimilionovém Istanbulu bude až do půlnoci zdarma veřejná doprava.

V moři tureckých státních vlajek se objevuje řada portrétů zakladatele turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Přítomní nesou transparenty s nápisy "Bráníme republiku a demokracii", "Nejvyšší moc patří bezpodmínečně lidu" a "Ne puči, ano demokracii".

Zpravodaj AFP zaslechl i výkřiky vyloženě nepřátelské vůči prezidentově straně "Zloděj, vrah, AKP", taková hesla jsou ale podle něj jen ojedinělá.

Témata:  Turecko demonstrace v Turecku

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy