Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám není náboženství, ale způsob vlády. Kardinál upozornil na zásadní problém

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Washington – Americký kardinál Raymond Burke, který je známý svým konzervativním přístupem a kritikou přístupu papeže Františka, prohlásil, že islám „chce vládnout světu“. Více informací přinesl server Religion News Service.

Burke podle serveru odmítl názor liberálnějších katolíků včetně papeže Františka, kteří vyzývají k toleranci vůči islámu. Upozornil, že islám je „v podstatě způsobem vlády" a své kolegy kritizoval za to, že „si myslí, že je islám náboženství, jako je katolická nebo židovská víra".

„To objektivně prostě není pravda," podotkl Burke, ale následně zdůraznil, že jeho cílem není vyvolat nepřátelské nálady vůči islámu. Bojí se ale, že si většina lidí neuvědomuje to, co je dle jeho názoru jasný fakt: „pokud se (muslimové) v jakémkoliv státě stanou většinou, pak mají povinnost všechny obyvatele podřídit právu šaría".

Uvedl, že samotní muslimové jsou „milí lidé", kteří umí „o své víře mírumilovně hovořit". „Ale mou pointou je toto: když se v nějaké zemi stanou většinou, mají náboženskou povinnost této zemi vládnout," varuje.

Upozorňuje, že v rámci islámu běžně vznikají místa, kam se vládní jednotky bojí vstoupit. Odpovědí dle jeho názoru je klást větší důraz na křesťanskou tradici jak v USA, tak v Evropě, a na křesťanské základy vlády. Ta dle jeho názoru povoluje lidem vyznávat jakoukoliv víru - „pokud to není proti veřejnému pořádku".

Témata:  Islám USA muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy